U Rumuniji je najjeftinija odeća, a u Mađarskoj hrana. Da bi uštedeli novac, Srbi, posebno oni iz pograničnih krajeva, idu u šoping u susedstvo.

– Ne samo da su cene u startu niže, nego su i popusti i sniženja, kada ih ima, mnogo veći nego kod nas. Povrh svega, za veće kupovine dobijate i povraćaj PDV-a – kaže Subotičanka Ana Perić koja jednom mesečno skokne do Segedina u kupovinu.

Računica je jednostavna. Ukoliko kupite robu koja je u startu 20 do 30 odsto jeftinija nego kod nas, a potom još dobijete od 17 do 27 odsto povraćaja poreza, uštedeli ste i do 50 odsto novca koji biste potrošili u Srbiji. Tako za kupljeni televizor od 500 evra, koji kod nas košta skoro 600, povraćaj poreza iznosi 135 evra.

f70d266974226abf04667273632317a9

U Rumuniji su cene garderobe i obuće i upola niže nego u Srbiji. Mesta duž Drine, sa one strane granice, prava su Meka za one koji traže jeftino gorivo. Za deset evra u Srbiji moguće je kupiti 9,5 litara benzina, a u BIH čak 13 litara.

U Bugarskoj, gde se često snabdevaju građani Pirotskog okruga, sve je jeftinije.

Onima koji žive u pograničnim zonama isplati se da pređu u susednu zemlju u kupovinu. To su prepoznale i turističke agencije, pa sve češće nude jeftine jednodnevne šoping ture iz svih gradova do Segedina, Temišvara, Dragomana…

Milan Kovačević, ekonomista, kaže da za razliku u cenama treba da „zahvalimo“ državi koji kaže da su cene kod nas mnogo više zbog velikog broja dažbina, ali i nedostatka konkurencije.

1

Izvor/foto: Blic

Možda Vam se svidi i