Branislav Nedimović: Uzurpatorima zemlje sankcije i skidanje useva

Od strane Ozon
0 komentar

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović boravio je danas u Pančevu gde je najavio da će uzurpatore poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države do kraja godine biti identifikovati i prema njima biti preduzete sankcije. Sa parcela koje su uzurpirali biće skinuti usevi.

Nedimović je, na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi, rekao da će ove godine 144 od 145 opština ući u potpuno legalne tokove, ističući da su na vreme doneti godišnji planovi.

„Preduzeli smo sankcije prema lokalnim samupravama koje nisu ispunile obavezu o izradi godišnjeg plana. Jednoj opštini koja to nije učinila obustavljen je transfer sredstava“, rekao je Nedimović i dodao da će bez sredstava ostati svaka lokalna samouprava koja ne bude sprovodila godišnji program.

Prema njegovim rečima red u ovoj oblasti je neophodan jer se radi o velikim finansijskim sredstvima za budžet Srbije, pokrajine i lokalne samouprave. Kako je rekao, ove godine u zakup će se dati 120.000 hektara zemljišta više.

On je objasnio da će se 430.000 hektara zemljišta naći u nekom obliku zakupa, po osnovi licitacije, prečeg zakupa ili besplatnog davanja institucijama koje na to imaju pravo. To će ove godine, smatra Nedimović, doneti 24,7 miliona evra više u budžet.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov izrazio je zadovoljstvo što je ministar podržao borbu protiv uzurpacije zemljišta, ističući da je prvi rezultat to što je licitacija u Pančevu prošla bez ijednog problema, za razliku od ranijih godina.

Pančevo je, rekao je Pavlov, prošle godine, pošto nije bilo moguće sprovesti redovnu licitaciju, na osnovu zaključaka Vlade, uz cenu od 191 evro po hektaru potpisalo ugovor za 6.000 hektara.

Izvor/N1

You may also like