Argentinci i Meksikanci na ovogodišnjem Srem folk festu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu folklora „Srem folk fest“ pored folklornih ansambala iz Srbije nastupiće i folklorni ansambli iz još deset zemalja, među kojima su i Argentina i Meksiko.

Iz Meksika u Sremsku Mitrovicu dolazi folklorno – plesna grupa „Guijarro“ (Kamenčići). Ova grupa osnovana je 1993. godine u meksičkom gradu Cuautitlán Izcalli. Na početku je to bila grupa srednjoškolaca koji su nastupali na školskim priredbama, a danas su poznati kao pobednici renomiranih festivala u Meksiku.

meksiko

Direktor i koreograf, profesor Jorge Guijarro Martinez, održava rad grupe neprekidnim nastupima po celoj zemlji i u inostranstvu, u želji da upozna svet sa tradicijom, kulturom i muzikom Meksika. Ansambl „Guijarro” je dobitnik mnogih nacionalnih nagrada i priznanja, što ga čini jednim od najznačajnijih kulturno-umetničkih grupa u zemlji, posebno zbog osvojenog priznanja „Anneppi” za prvo mesto na nacionalnom takmičenju u plesu. Nastupaju u pratnji sjajnih muzičara okupljenih u grupu „El Arado“ (Plug) koja takodje ima bogatu umetničku biografiju.

Na repertoaru ove meksičke folklorne grupe su originalni starosedelački plesovi karakteristični po interesantnoj igri sa suknjama i maramama, ples sa mačetama kojima se nekad sekla šećerna trska, igre koje prikazuju scene udvaranja, ali i meksički nestašluk.

„Ballet cultural Argentino” jeste folklorna grupa iz glavnog grada Argentine osnovana 1987. godine pod nazivom „Los Gauchos de Moreno” u okviru baletskog studija u Morenu, gradiću nedaleko od Buenos Airesa. Osnivač ove folklorne grupe je profesorka klasičnog baleta Laura Franchini, osvajač brojnih priznanja, kako individualno tako i sa folklornom grupom koju i danas vodi. Od 2013. godine nastupaju pod nazivom „Ballet Cultural Argentino”.

Argentina je zemlja u kojoj su nastali tango i milonga, te ova folklorna grupa, publiku širom sveta upoznaje sa ovim igrama, ali i sa autentičnim tradicionalnim igrama Argentine – La Chacarera, El Gato, El Escondido. Na njihovom repertoaru, pored brojnih koreografija nalazi se i malambo, čuveni ples Gaučosa, koji se često izvodi sa kopljima i tradicionalnim oružjem za lov -„boleadoras“.

argentina

Grupa je učestvovala na brojnim međunarodnim festivalima širom sveta. Od velikog broja nagrada i priznanja koje su osvojili od svog osnivanja, posebno izdvajaju nagradu „Folk Global Oscar“ koju su osvojili 2014. godine u Italiji.

„Srem folk fest“ ove godine biće održan od 11. do 14. avgusta na Žitnom trgu u Sremskoj Mitrovici.

Foto/izvor: Centar za kulturu „Sirmiumart“

You may also like