Sremska Mitrovica – Tačan datum polaganja male mature još uvek nije poznat, za sada se samo zna da će osmaci i ove godine malu maturu polagati u junu.

Kao i prošle godine i ove će osmaci imati „generalnu probu“ završnog ispita koja je zakazana za drugu polovinu aprila, tačnije 24. i 25. aprila.

Ove godine, međutim izmenjen je sistem bodovanja uspeha iz škole i završnih ispita. Tri testa koja će osmaci polagati (test iz srpskog, odnosno, maternjeg jezika, matematike i kombinovani test) zajedno će donositi maksimalno 30 bodova (svaki po 10), dok će uspeh od šestog do osmog razreda osmacima doneti najviše 70 bodova.

dru-MATURSKI

Prošle godine je ukupan broj bodova koji su osmaci mogli dobiti na polaganju mature bio 40 (testovi iz matematike i maternjeg jezika nosili su po 16, a kombinovani test 8 bodova), što je umanjilo bodove koji im se dodeljuju u skladu sa prosekom ocena koji su imali na kraju poslednja tri završena razreda.

Zbirke zadataka koje služe za pripremu polaganja male mature su spremne i u prodaji su od 19. januara. U tri zbirke podeljeni su zadaci iz matematike, maternjeg jezika i kombinovani zadaci iz oblasti hemije, fizike, biologije, istorije i geografije. Za svih 450 zadataka, koliko će ih biti u svakoj zbirci, postoje i rešenja koja su u sklopu zbirke.

Možda Vam se svidi i