Zaposleni u Telekomu koji se odluče za socijalni program ne smeju imati otpremnine veće od 200 evra po godini staža, jer je visoka otpremnina najefikasniji način za bezbolno otpuštanje radnika, saopštio je danas Udruženi sindikat Srbije „Sloga“.

 

 

Beta-7lt72t3s07.350x197_rss

Prema oceni tog sindikata, visoke otpremnine podstiču prodaju Telekoma i „slamanje otpora prodaji nacionalnog dobra“.

„Opravdano sumnjamo da bi nakon privatizacije deo zaposlenih u Telekomu besplatno došao do vrednih akcija i visokih otpremnina, što nije fer prema ostalim radnicima u industriji koji su ostali i bez posla i bez otpremnina, ali i onima kojima se danas nudi 200 evra po godini staža, ‘uz dobrovoljno odricanje od neisplaćenih zarada’ kako bi im država povezala radni staž“, navodi se u saopštenju.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ zatražili su od države da pred javnost izađe sa „jasnim podacima o visini sredstava namenjenoj za socijalni program, kako se borba za njegovo očuvanje ne bi pretvorila u borbu za visoke otpremnine“.

„Smatramo da visokim otpremninama država opravdava restrukturiranje i prodaju, a sindikati pravdanje pred radnicima da su izvukli najbolje, dok će ceh takve vrste dogovora platiti svi građani Srbije koji su plaćanjem usluga izgradili to državno preduzeće“, navodi se u saopštenju.

(Beta, 01.11.2015)

Možda Vam se svidi i