Sremska Mitrovica- Na osnovu rezultata epidemiološkog nadzora nad gripom, u Sremu se za sada registruju pojedinačni slučajevi bolesti ali je broj obolelih i dalje na nivou uobičajenom za vanepidemijski period, podaci su Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.
Trend obolevanja od akutnih respiratornih oboljenja i
oboljenja sličnih gripu je stabilan, navodi se u saopštenju.

Od početka 2015 godine, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica je kod osobe sa privremenim boravkom na teritoriji opštine Sremska Mitrovica potvrdio infekciju virusom gripa AH1N1pmd09 a kod dvoje dece predškolskog
uzrasta sa teritorije opštine Sremska Mitrovica infekciju virusom AH3N2.

Kod osoba sa prebivalištem na teritoriji opština Inđija i Irig, koji su zbog sa teške respiratorne bolesti hospitalizovani na Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, potvrđen je virus gripa AH1N1pdm09 odnosno AH3N2.

Analizu uzoraka je izvršio Institut za javno zdravlje Vojvodine.
Jedna osoba sa laboratorijski potvrđenim gripom, sa teritorije opštine Inđija, je preminula.
Smrtni ishod se može dovesti u vezu sa prethodnim obolevanjem od gripa uz prisustvo komorbiditeta koji su mogli biti uzrokom nastalih komplikacija.

Iz zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica podsećaju da se grip najčešće manifestuje visokom temperaturom, glavoboljom, jezom, drhtavicom i bolovima u mišićima, suvim kašljem i kijavicom. Pacijenti koji imaju ove simptome, posebno ako imaju neko hronično oboljenje, treba da se jave svom lekaru.

Terapija je simptomatska (analgetici, antipiretici, vitamin C , dekongestivi) uz preporuku za unošenje puno tečnosti i mirovanje.

Mere prevencije su opšte i specifične:

Najvažnija specifična mera je vakcinacija protiv gripa, koju je najbolje obaviti u periodu oktobar-decembar dok je kasnija vakcinacija (januar/februar) dozvoljena ali ne garantuje zaštitu od virusa gripa koji tada počinju da cirkulišu ( za stvaranje imuniteta na vakcinu
potrebno je dve do tri nedelje).

Opšte mere prevencije gripa obuhvataju:
– Pravilno odlaganje upotrebljenih maramica- nakon brisanja nosa ne držati maramicu po džepovima, u rukama ili u rukavu, već je odložiti u kantu za smeće
– Higijena ruku toplom vodom i sapunom, naročito nakon brisanja nosa i kijanja
– Ishrana bogata vitaminima i unošenje dovoljno tečnosti u organizam
– Redovno provetravanje i osunčavanje prostorija
– Redovno čišćenje, usisavanje i vlažno prebrisavanje podova
– Redovno čišćenje predmeta opšte upotrebe-mobilnih telefona, tastature kompjutera,
miša, dečijih igračaka (krpene igračke pravi u veš mašini a plastične u toploj sapunici).

Možda Vam se svidi i