Sremska Mitrovica – Pisanja pojednih medija o prošlonedeljnim dešavanjima u Osnovnoj školi “Slobodan Bajić Paja” u Sremskoj Mitrovici u kojima se navodi da su pripadnici policije sa časa izveli učitelja Žarka Mate, direktorica ove sremskomitrovačke osnovne škole, Ankica Jevtić kategorično demantuje.

Jevtić je za radio Ozon objasnila da su tačni navodi da je učitelj Mate suspendovan, ali negira da su policajci ulazili u učionicu kako bi učitelja udalji sa časa.

“Škola je jedan sistem u kojem moraju da se poštuju određeni zakoni, standardi, vrednosti, norme rada, ali i ponašanja. Sistem u kojem se mora pratiti plan i program rada i svi koji su zaposleni u školi dužni su da se u skladu sa tim i ponašaju”, objašnjava Jevtić i dodaje da postoje osnove sumnje da je učitelj Mate izvršio nekoliko lakših i težih povreda radne obaveze i da u je više navrata prekršio Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

aa
Foto: Večernje novosti

Protiv njega je, prema rečima Jevtić, u skladu sa tim pokrenut disciplinski postupak za koji se nada de će biti završen najkasnije za šest meseci.

Jevtić je potvrdila da je policija bila u školi, ali ne na način kako su to pojedini mediji objavili.
“U pitanju su bila dva školska policajca koje sam ja pozvala da budu prisutni u školi iz prostog razloga zato što je učitelj Mate nije želeo da prihvati suspenziju i pretio je fizičkim nasiljem”, kaže Jevtić.

U rešenju o suspenziji Žarka Matea, koje on u nekoliko navrata nije hteo da primi, stoji da je pokrenut discilinski postupak zbog „osnovane sumnje da je 5. oktobra učinio povredu zabrane – psihičko nasilje koje dovodi do trenutnog ili trajnog ugrožavanja psihičkog i emocionalnog zdravlja i dostojanstva deteta i učenika ili zaposlenog“, a o čemu se radi u ovom slučaju pokazaće dalja istraga.

Kako bi podržali učitelja Žarka roditelji nekolicine dece održali su skup u školi zahtevajući da se suspenzija učitelja Matea hitno preispita, jer dokle god je disciplinski postupak u toku učitelju je zabranjen pristup školi.

Direktorica Jevtić za kraj je objasnila da povod suspenzije učitelja svakako nije lične prirode i da ona kao neko ko je odgovoran za svu decu i zaposlene u školi mora da reaguje svaki put kada neko prekrši pravila ponašanja u toj obrazovnoj ustanovi.

Možda Vam se svidi i