Sremska Mitrovica – U većini osnovnih i srednjih škola širom Srbije, pa tako i na teritoriji Grada Sremska Mitrovica sutra će se realizovati jednočasovni štrajk upozorenja. Prvi čas u propodnevnoj, kao ni prvi čas u poslepodnevnoj smeni neće biti održan.

Od sremskomitrovačkih škola ovom štrajku neće se priključiti samo dve srednje škole. Srednja medicinska škola “Draginja Nikšić” i Srednja ekonomska škola “9. Maj”, koja podržava štrajk, ali zbog inspekcijskog nadzora koji je trenutno u toku u toj školi nije u mogućnosti da se priključi njegovoj realizaciji.

Povod štrajka upozorenja kako je ranije za radio Ozon objasnila Dobrila Gmizić predsednik Sindikata prosvetnih radnika Sremske Mitrovice i član Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije jeste neispunjavanje ni jednog od 10 zahteva, odnosno obećanja koja su prosvetarima u prvom polugodištu data od strane Vlade Srbije i ministar prosvete Verbića.

skola_ucionica_vik

Prosvetari između ostalog zahtevaju da se postigne dogovor u vezi sa datumom i visinom isplate jednokratne pomoći zaposlenima, da se donese Zakon o platama zaposlenih u obrazovanju, kao i da članovi sindikata učestvuju u kreiranju svih zakona i pravilnika vezanih za prosvetu.

Jednočasovni štrajk upozorenja organizuju četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Možda Vam se svidi i