U Vojvodini jedna osoba umrla od virusa gripa

Sremska Mitrovica – Virus gripa stigao je u Srbiju, a uskoro se očekuje pojava obolelih i od njegovog mutiranog virusa AH3N2. Od ovog tipa virusa mogu da obole i oni koji su primili sezonsku vakcinu, a procena je da će se nime u Srbiji inficirati više od 30.000 ljudi.

Vakcinacija nije stoprocentna zaštita od mutiranog virusa grupa, tako da i oni koji su vakcinisani mogu da obole, s tim što bi im klinička slika bila daleko blaža, bez obzira na to lekari svim hroničnim bolesnicima preporučuju da se vakcinišu.

Prema nekim procenama, epidemija se neće javiti bar do polovine februara.

gripa-prehlada

Zbog lepog vremena, virus gripa je brže krenuo da se širi. Najviše su ugroženi mala deca, trudnice i hronični bolesnici. Unos voća, povrća i kiselog kupusa, koji ima najveći procenat vitamina C, treba pojačati u ovom periodu, a prostorije treba što češće provetravati, neki su od saveta kojih se treba pridržavati kada se virus gripa pojavi.

Prvi smrtni slučaj

Zabeležen je i prvi smrtni slučaj od gripa, i to u Vojvodini. Osoba je preminula na Klinici za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, jer joj je već bio oslabljen organizam od drugih bolesti. Na to se nadovezao i virus gripa tipa A.

You May Also Like