Tek stupio na snagu, a već najavljene izmene Zakona o PIO

Srbija – Ministar za rad Aleksandar Vulin najavio je da će se ove godine menjati Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, tako što će se ukinuti privremena rešenja za penziju.

Novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju stupio je na snagu 1. janura, a Vulin je rekao da će se opet menjati kako bi korisnici mogli odmah da dobiju trajno rešenje za penziju za šta je neophodno uraditi drugačiju osnovicu za obračun.

penzija

„Postoje mehanizmi, radna grupa je formirana i ne bih se preterano izjašnjavao sada jer se radi drugačiji obračun, odnosno drugačija dužina vremena kada se poslednja penzija obračunava pa će to ulaziti u penzioni osnov i na taj način ćemo rešiti taj problem“, rekao je Vulin. Dodao je da ne želi brzinom da kvari zakon, ali da misli da je potrebno da se veoma brzo završi.

Najavio je i da će se stati na put dugogodišnjoj praksi zloupotrebljavanja dečjeg dodatka i biti donet zakon koji bi to trebalo da reguliše.

„Do sada ste kao jedan od uslova za dečiji dodatak morali da dokažete da vam je dete upisano u školu, a sada će se morati dokazivati da redovbno pohađa nastavu“, najavio je Vulin i dodao: „Ne budete li mu dali obrazovanje, a mi vas finansiramo, nećete dobiti dodatak“.

Izvor:021.rs

You May Also Like