Svetski dan bez duvanskog dima

Sremska Mitrovica – Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica, i ove godine obeležiće Svetski dan bez duvanskog dima i to 1. juna, pod sloganom „Zaustavimo nezakonitu trgovinu duvanskim proizvodima“.

Ciljevi kampanje Svetskog dana bez duvana 2015. godine su:

• Podizanje svesti o posledicama po zdravlje ljudi izazvanih nezakonitom trgovinom duvanskim proizvodima, posebno kod mladih i stanovništva sa niskim prihodima, kojima su ovi duvanski proizvodi pristupačniji zbog niske cene.
• Ukazivanje na činjenicu da nezakonita trgovina duvanskim proizvodima podriva postignute rezultate zdravstvene zaštite i njenih programa, politiku kontrole duvana i mere kao što su porast poreza i cene duvanskih proizvoda, slikovna upozorenja i dr.

ugasite-cigaretu

• Prikaz primera uključenosti duvanske industrije u nezakonitu trgovinu duvanskim proizvodima.
• Isticanje kako je nezakonita trgovina duvanskih proizvoda sredstvo za gomilanje velikog bogatstva kriminalnih grupa koje služi za finansiranje drugih aktivnosti organizovanog kriminala, kao što su trgovina drogom, ljudima i oružjem i terorizam.
• Promovisanje ratifikacije, pristupanje i primena Protokola o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima od strane svih potpisnica Okvirne konvencije o kontroli duvana SZO i njegovog stupanja na snagu aktivnim učešćem svih relevantnih aktera.

Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica, u saradnji sa svojim partnerima (Savet za zdravlje Grada Sremska Mitrovica, Medicinska škola „Draginja Nikšić“ Sremska Mitrovica, Crveni krst Sremska Mitrovica, Dom zdravlja Sremska Mitrovica) povodom obeležavanja Svetskg dana bez duvanskog dima 1.juna na Trgu Ćire Milekića u Sremskoj Mitrovici sa početkom u 11:00 časova, sprovešće niz aktivnosti sa ciljem podizanja svesti o značaju navedenih ciljeva.

You May Also Like