Sremska Mitrovica – Šunka, kobasice, slanina i druge mesne prerađevine mogu da izazovu rak, saopštili su stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije.

Mesne prerađevine svrstane su u grupu kancerogenih proizvoda zajedno sa cigaretama i azbestom.

Na osnovu procene stručnjaka, suhomesnati proizvodi označeni su kao „kancerogeni za ljude“, a crveno meso kao „verovatno kancerogeno“.

Lekari upozoravaju da ishrana koja se zasniva na velikim količinama crvenog mesa može da bude uzrok bolesti.

Kako se navodi, crveno mesto sadrži važne hranljive elemente, ali se dovodi u vezu sa nekim tipovima karcinoma, uključujući rak debelog creva i pankreasa.

Obradom mesa na visokim temperaturama, kao što su grilovanje ili prženje, proizvodi se najveći broj štetnih supstanci za koje se veruje da izazivaju rak.

SZO je ove zaključke donela na osnovu zajedničkog rada panela koji broji 22 člana, inače međunarodnih eksperata koji su analizirali podatke prikupljane decenijama, a koji ukazuju na povezanost mesnih prerađevina, crvenog mesa i raka creva.

Prema podacima panela SZO, dodavanje 100 grama crvenog mesa redovnoj svakodnevnoj ishrani povećava rizik od dobijanja raka creva za 17 procenata.

Predstavnici industrije mesa u SAD protestovali zbog ove klasifikacije SZO.

Oni tvrde da je „rak kompleksno oboljenje koje ne izaziva isključivo jedna namirnica“ i da su u tom smislu životne navike i uticaj okoline vrlo značajni faktori.

Vodeće kompanije već su angažovale sopstvene naučne studije kojima spremaju odgovor SZO.

Možda Vam se svidi i