Još uvek bez gripa u Sremu

Sremska Mitrovica – Na osnovu rezultata epidemiološkog nadzora nad gripom, u Sremu se zasada registruju pojedinačni slučajevi bolesti ali je broj obolelih na nivou uobičajenom za vanepidemijski period, podaci su Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

Aktivnost virusa gripa je i dalje niska na teritoriji Srema, dok je trend obolevanja od akutnih respiratornih oboljenja i oboljenja sličnih gripu u blagom porastu u odnosu na prethodnu nedelju.

Grip se najčešće manifestuje visokom temperaturom, glavoboljom, jezom, drhtavicom i bolovima u mišićima, suvim kašljem i kijavicom. Pacijenti koji imaju ove simptome, posebno ako imaju neko hronično oboljenje, treba da se jave svom lekaru.
Terapija je simptomatska (analgetici, antipiretici, vitamin C , dekongestivi) uz preporuku za unošenje
puno tečnosti i mirovanje.

Mere prevencije su opšte i specifične:

Najvažnija specifična mera je vakcinacija protiv gripa, koju je najbolje obaviti u periodu oktobar- decembar dok je kasnija vakcinacija (januar/februar) dozvoljena ali ne garantuje zaštitu od virusa gripa koji tada počinju da cirkulišu ( za stvaranje imuniteta na vakcinu potrebno je dve do tri nedelje).

Opšte mere prevencije gripa obuhvataju:

– Pravilno odlaganje upotrebljenih maramica-nakon brisanja nosa ne držati maramicu po džepovima, u rukama ili u rukavu, već je odložiti u kantu za smeće
– Higijena ruku toplom vodom i sapunom, naročito nakon brisanja nosa i kijanja
– Ishrana bogata vitaminima i unošenje dovoljno tečnosti u organizam
– Redovno provetravanje i osunčavanje prostorija
– Redovno čišćenje, usisavanje i vlažno prebrisavanje podova
– Redovno čišćenje predmeta opšte upotrebe-mobilnih telefona, tastature kompjutera,
miša, dečijih igračaka (krpene igračke pravi u veš mašini a plastične u toploj
sapunici

You May Also Like