Sremska Mitrovica – Srpska pravoslavna crkva obeležava danas praznik posvećen Predodobnoj mati Paraskevi, poznatijoj u narodu kao Sveta Petka.

Ova svetiteljka, veoma poštovana kod Srba, zaštitnica je žena, a pripoveda se da je pomagala i bolesne, slabe i siromašne, te da je čitav svoj život bila blaga, milostiva i mudra.

Pored Hramova posvećenih Svetoj Pekti, neretko se mogu pronaći i izvori lekovite vode, na koje vernici dolaze verujući da će im zalečiti rane, a samoj se svetici mole za spas od bolesti i životnih nedaća.

Još kao devojčica, dok je sa majkom odlazila u crkvu, ona je bila veoma pobožna. Nakon smrti svojih roditelja, željna podvižničkog života, ona napusti roditeljski dom i ode u Carigrad, gde se zamonaši u crkvi Svete Sofije, a zatim se zaputi u Jordansku pustinju, živeći strogim asketskim životom, gde se radi Hrista podvizavala sve do svoje starosti.

U doba pozne starosti, sanjala je anđela koji joj je rekao da napusti pustinju i vrati se u svoj rodni grad, Epivat. Posle povratka, poživela je još dve godine. Vernici su je sahranili po hrišćanskim običajima, ali ne na gradskom groblju već izdvojeno od drugih.

Bogougodni Hrišćani iz tog mesta posle javljanja svetiteljke u snu nekom Georgiju i Jefimiji pronašli su mesto gde su bile zakopane njene mošti, izvadili su ih iz zemlje i položili u hram svetog Petra i Pavla u Epivatu.

Njene čudotvorne mošti prenošene su u toku vremena mnogo puta. Najpre u Carigrad, pa odatle ih bugarski car Jovan Asen 1238. godine prenese u Trnovo, da bi bile prenete u Vlašku nakon pada Bugarske pod Osmanlije. Kada je i Vlaška postala ugrožena turskim upadima, a na molbu srpske kneginje Milice mošti su prenete u Beograd.

Kad je Sulejman I 1521. godine osvojio Beograd, on uz ostale dragocenosti prenosi u Carigrad i mošti sv. Petke. Na molbu moldavskog gospodara Vasilija 1641. godine mošti su prenete u grad Jaši, gde se i danas nalaze (osim dva prsta šake, koji su u kapeli svete Petke na Kalemegdanu).

Na današnji dan, prema narodnim verovanjima, vernici, a posebno žene, bi trebalo da se suzdrže od poslova kao što je šivenje, pranje veša i teških poslova.

Veruje se i da ovaj dan ima čudesne moći, obasjan milostivom snagom Svete Petke, pa ga mnogi iščekuju sa nestropljenjem i radošću, u veri da će njihove molitve biti uslišene.

Možda Vam se svidi i