Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja ispitaće ispravnost osam dijetetskih proizvoda koji se protivno zakonu reklamiraju kao efikasni u lečenju.

Ilustracija

Ilustracija

Prodavci preparata „amigdalin B17“, „proven“, „srebrna voda“, „origanol“, „vigor“, „ženšen“, „ulje ajkuline jetre“ i „testerasta palma“ zapravo lažno reklamiraju te proizvode jer im pripisuju svojstva koja nemaju.
Načelnica inspekcije za lekove Ministarstva zdravlja Jelica Vasić kaže da će svi ti proizvodi proći još jednu kontrolu sanitarne inspekcije kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta.
„To su dijetetski proizvodi i treba prvo proveriti da li su upisani u registar dodataka ishrani. Takođe i da li ih proizvođači pogrešno reklamiraju, odnosno da li im pripisuju svojstva koja nemaju. Sanitarna inspekcija već radi na tome i vrlo brzo ćemo odlučiti da li ćemo ove preparate povući sa tržišta i kazniti proizvođače“, navodi Vasić za „Informer“.
Reakciju ministarstva podstakla je kampanja za preparat „amigdalin B17“ kao borca protiv raka, zatim reklamiranje „srebrne vode“ kao preparata koji eliminiše infekcije, „proven“ navodno leči krvne sudove i štiti od moždanog udara, itd.

Možda Vam se svidi i