Srbija – Udruženje bankarskih klijenata Efektiva održaće protest danas u podne u Nemanjinoj ulici u Beogradu ispred zgrade Narodne banke Srbije jer korisnicima kredita indeksiranih u francima još uvek nije predloženo sistemsko rešenje za lakšu otplatu tih pozajmica.

Povodom jasne poruke da Narodna banka Srbije neće posredovati u rešavanju problema građana koji su se zadužili u švajcarskim francima i trenutno imaju probleme u otplati ovih kredita, Udruženje bankarskih klijenata Efektiva koje je ponudilo nekoliko rešenja problema kredita u CHF će od NBS i resornog ministarstva jos jednom zatražiti sistemsko rešenje ovog problema.

franci

Protestu će prisustvovati građani koji su podigli kredite u švajcarskim francima, a čije su rate sada 2,5 puta veće nego što su bile na početku i čiji glavni dug sa otplatom raste tako da više ne mogu da ih otplaćuju.

Iz udruženja su takođe ukazali na činjenicu da se predlozima njihovih rešenja za ove kredite ne zadire u džepove poreskih obveznika Srbije, niti se traži bilo kakvo novčano dotiranje od strane države, već isključivo rešavanje problema na relaciji banka-klijent uz aktivno posredovanje države, koja mora brinuti o svojim građanima.

„Rešenje ovog problema može zaustaviti ili bar smanjiti neke negativne procese u društvu, a može pomoći rastu potrošnje i povećanju naplaćenih poreza. S druge strane, indolentno ponašanje države može prouzrokovati lančane probleme, a to su pad potrošnje, smanjivanje naplaćenih poreza, pad cena nekretnina kao i povećanje nezaposlenosti, uz moguće velike subvencije koje bi putem Nacionalne korporacije za osiguranje kredita (NKOSK) država morala da isplaćuje bankama u slučaju aktiviranja velikog broja hipoteka“, navodi se u zvaničnom saopštenju udruženja Efektiva.

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva pozvalo je sve građane koji imaju ove kredite, ali i one koji smatraju da se problem 22.000 dužnika mora rešavati sistemski i po ugledu na druge zemlje, da se u odazovu u sto većem broju i pokažu svoj stav.

Možda Vam se svidi i