Prosvetari nastavljaju sa štrajkom

Sremska Mitrovica – Uprkos tome što je najavljen mogući kraj štrajka prosvetnih radnika u narednim danima, poslednji održani pregovori predstavnika četiri reprezentativna sindikata prosvetara i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja su završeni bezuspešno tako da je štrajk nastavljen i ove nedelje.

U Sremskoj Mitrovici i dalje štrajkuju sve osnovne i srednje škole, izuzev srednje medicinske škole “Draginja Nikšić” i dela zaposlenih profesora u srednjoj “Prehrambeno-šumarskoj i hemijskoj školi”.

strajk

Štrajk prosvetnih radnika organizovali su Samostalni sindikat, Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja i Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost”. Oni traže da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plata dok se ne urede platni razredi svih zaposlenih u javnom sektoru, da se ne menja član pet Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja koji podrazumeva da se prvo zapošljavaju tehnološki viškovi po školama, pa tek onda da se otvore konkursi za zapošljavanje. Reprezentativni sindikati traže i potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

You May Also Like