U Pokrajinskoj vladi juče je potpisan ugovor o izradnji sigurne kuće u Sremskoj Mitrovici, koji je sklopljen između Pokrajinske vlade i Fonda B92.
U prisustvu predsednika Pokrajinske vlade dr Bojana Pajtića, ugovor su potpisali potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić.
Sigurna kuća u Sremskoj Mitrovici biće izgrađena na 300 metara kvadratnih, nalaziće se na bezbednoj lokaciji u gradu i moći će da primi 20 žena i dece, što je prilagođeno dosadašnjim statistikama o nasilju nad ženama na teritoriji ovog okruga.

Pajtić izneo je ovom prilikom poražavajući podatak da je svaka treća žena u Srbiji žrtva porodičnog nasilja u toku svog života, te da je od početka godine do danas stradalo 27 u porodičnom nasilju.
„ Mi nastavljamo vrlo energično akciju, koju smo započeli pre nekoliko godina da premrežimo Vojvodinu mrežom sigurnih kuća. Ono što ohrabruje jeste što i Veran Matić ističe da je Vojvodina primer i lider i u Evropi. Mi smo do sada, zajedno sa Fondom B92, izgradili sigurne kuće u Zrenjaninu, Pančevi i Somboru, a izgradićemo i ovu u Sremskoj Mitrovici za koju smo izdvojili pet i po miliona dinara. U Novom Sadu Sugurna kuća već postoji postoji tako da jesmo dostigli evropski standard.Međutim, mi se ne mirimo samo sa tim da lečimo posledice, mi želimo da radimo i na uzrocima i zbog toga smo obučili gotovo 3.000 žena i muškaraca u celoj Vojvodini, koji rade u policiji i tužilaštvu, zdravstvenim, socijalnim i obrazovnim institucijama, kako bismo se izborili efikasno sa ovim problemom. Uveli smo i jedan program koji je potpuno jedinstven u ovom delu Evrope, a to je program kroz koji Pokrajinska vlada finansira jednogodišnju platu žena koje su kao žrtve zlostavljanja napustile porodicu i pobegle same ili sa svojom decom u sigurnu kuću. Nije dovoljno da se žena samo skloni od zlostavljača, neophodno je da joj se obezbedi i ekonomska egzistencija.Zato mi finansiramo godišnju platu kod poslodavca koji zapošljavaju ove osobe i to je izuzetno povoljan aranžman za veliki broj poslodavaca i na taj način uspevamo da sečemo ovaj problem mnogo dublje, nego što bismo činili samo kroz mrežu sigurnih kuća. Obezebeđivanje ekonomske samostalnosti žena, obezbeđivanje stručnih ljudi, koji omogućavaju da se problemi rešavaju brže, kao što je slučaj u Somboru gde je sigurna kuća skoro prazna, jer nadležni organi pokazuju brzu i efikasnu reakciju zahvaljujući saradnji sa nama, i mreže sigurnih kuća čine jedan paket da budemo mnogo srećnije društvo“, izjavio je presednik Pajtić poručivši da moramo puno raditi na edukaciji u cilju sprečavanja ovako užasnog trenda.

Miroslav Vasin je u izjavi medijima kazao da je Pokrajinska vlada za izgradnju sigurne kuće u Sremskoj Mitrovici za žrtve nasilja u porodici izdvojila sredstva, i na taj način se približila realizaciji još jednog cilja, koji je pre nekoliko godina zacrtala.
„ Pre nekoliko godina zcrtali smo da svaki okrug u Vojvodini ima svoju sigurnu kuću. Ovo je peta sigurna kuća, a četvrta po redu koju pravimo sa Fondom B92, i na dobrom smo tu da ovaj svoj cilj i realizujemo“.
Predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić izneo je da osnovni problem u okviru porodičnog nasilja, gde broj žrtava iz dana u dan raste , jeste kao i u svim sektorima nedostatak kvalitetne implementacije. Implementacije kroz pojedinačne institucije, gde se prvenstvno misli na Ministarstvo unutrašnjih poslova, sudski sistem, koji nisu dovoljno senzibilisani da se bave ovim temama. Kako je Veran Matić naveo , samo uz pravovrem,ene reakcije i žestoko kažnjavanje policije moguće je uticati na smanjivanje broja tih „hrabrih nasilnika“ sa jedne strane. Sa druge strane biće veliki izazov i da se institucije povežu u ovom važnom poslu, i da se napravi veliki iskorak ka prevenciji, kao što je u Somboru gde je uspešno uspostavljen model, a reč je o tome da je potrebno reagovati mnogo pre nego što se dođe do tog drastičnog čina nasilja.

Možda Vam se svidi i