Direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nebojša Malenković uručio je juče u Inđiji ugovore o dodeli sredstava za realizaciju projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture i zaštite voda. Bespovratna finansijska sredstva je dobilo 11 lokalnih samouprava za poboljšanje bezbednosti saobraćaja i poboljšanja nivoa usluge saobraćajnica i u oblasti zaštite voda.

Za finansiranje i sufinansiranje projekata izgradnje, rekonstrukcije i sanacije sistema za prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u javnoj svojini na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine dodeljeno je ukupno 110.000.000,00 dinara.

Sremska Mitrovica dobila je nešto više od 11 miliona dinara. Ova sredstva namenjena su za nastavak izgradnje fekalne kanalizacone mreže u Laćarku. Pored Sremske Mitrovice sredstva za projekte u oblasti zaštite voda dobile su opština Inđija, 17.289.903,13 dinara, opština Ada 40.000.000,00 dinara i grad Zrenjanin 41.654.680,22 dinara.

Učešćem Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine u realizaciji projekata, lokalnim samoupravama je data podrška u realizaciji projekata koji doprinose obezbeđenju stabilnog, sigurnog i dugoročnog snabdevanja vodom, kao i zaštiti i poboljšanje kvaliteta vode i životne sredine uopšte, navodi se u saopštenju Pokrajinske Vlade.
Naime u toku prošle i ove godine, započet je rad na izmenama i dopunama zakonima koji regulišu oblast poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva: Zakon o vodama, Zakon o šumama, Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Pojedine izmena u tekstovima nacrta tih zakona, umanjuju odnosno ukidaju nadležnosti Pokrajine.

Tako se jednom od predloženih izmena Zakona o vodama, ukida nadležnost AP Vojvodine za vršenje inspekcijskog nadzora nad primenom Zakona o vodama, odnosno poslova vodne inspekcije.

U tekstu nacrta Zakona o šumama uočene su brojne izmene među kojima su i ukidanje nadležnosti AP Vojvodine u davanju saglasnosti za promenu namene šuma i šumskog zemljišta za površinu do 10 ari, nadležnost davanja ovlašćenja za sprovođenje monitoringa šuma na teritoriji pokrajine, davanje saglasnosti na osnove gazdovanja šumama i drugo.

Primedbe resornog pokrajinskog sekretarijata stavljene su i na tekst Nacrt zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, na delove koji se odnose na naknade za vode, te za naknade iz oblasti šumarstva i lovstva.

Možda Vam se svidi i