Sremska Mitrovica – Udruženje Ruralni centar Sova će u narednih 15 dana u okviru projekta Valorizacija biodiverziteta grada Sremska Mitrovica podržanog od strane gradske urpave za urbanizam, inspekcijeske i komunalne delatnosti, uraditi popis gnezda bele rode – Ciconia ciconia u urbanoj i ruralnoj zoni grada Sremska Mitrovica.

DSC_6356
Popis se radi u koordinaciji sa Pokretom gorana Sremska Mitrovica i Društvom za zaštitu i proučavanjem ptica Srbije kao deo međunarodnog popisa bele rode koji se sprovodi na području njenog gnezdećeg areala. Kao i do sada, organizator Popisa je organizacija NABU, BirdLife partner u Nemačkoj, dok će Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) realizovati popis na teritoriji Republike.
Građani Sremske Mitrovice mogu da prijave gnezdo putem mejl adrese ili pozivom nadležnih na brojeve telefona
Marko Cvijanović – markocvijanovic@gmail.com 064 30 62 833
Mihajlo Stanković – zasavica@zasavica.org.rs 064 6442013
Sanja Mitrović – sanjam645@gmail.com i ruralni.centar.sova@gmail.com

Prilikom identifikacije gnezda mole se sugrađani da ne uznemiravaju ptice nego da iputem telefona i / ili maila jave lokaciju gnezda, da bi ekipa u što skorijem vremenu izašla na teren, GPS mapirala, prebrojala i fotografisala jedinke.
Takođe iz organizacije pozivaju sve potencijalne saradnike da se jave ukoliko su zainteresovani da se bave sličnim aktivnostima, redovnom monitoring dnevnih leptira, ptica, biljaka ili pečuraka. Trenutno smo u valorizaciji pre svega sova, gradskih i seoskih lasta kao i čiopa.
– Nadamo se da će te se odazvati našoj akciji i dati svoj doprinos bilo da sa nama obiđete teren, postavite ovaj dopis na vašu internet prezentaciju ili javite lokaiciju rodinih gnezda, piše u saopštenju.

You may also like