Sremska Mitrovica – U organizaciji projekta “Razvoj elektronskog poslovanja” koji finansira Evropska unija i Regionalne razvojne agencije Srem danas je u Sremskoj Mitrovici održana promocija i obuka o elektronskom poslovanju za mala i srednja preduzeća.

Promocija elektronskog poslovanja deo je aktivnosti projekta “Razvoj elektronskog poslovanja” koji finansira EU sa 2,5 miliona evra sa ciljem da malim i srednjim preduzećima približi koncept elektronske trgovine, elektronskog poslovanja i digitalnih aplikacija koji se mogu iskoristiti kao inovativno sredstvo za povećanje konkurentnosti i sniženje troškova poslovanja.

Na skupu su govorili Tanja Mijajlović iz Regionalne razvojne agencije Srem i Lešek Jakubovski, vođa projekta „Razvoj elektronskog poslovanja“. Trening je održao Siniša Begović, ekspert za e-poslovanje na projektu.

2

“Inernet, danas, sa svim aplikacijama ima globalni domet, radi bez prestanka i neverovatno je moćan. A kao korisnici, dotakli smo samo vrh ledenog brega. Projekat će se baviti korišćenjem moći Interneta kako bi se postigle ekonomske prednosti jer digitalne aplikacije mogu da učine naše poslovanje konkuretnijim i efikasnijim“, istako je Lešek Jakubovski na otvaranju obuke.

Skupu je prisustvovalo oko 30 predstavnika malih i srednjih preduzeća iz Sremske Mitrovice i okoline kojima su predstavljene osnove elektronskog poslovanja.

Do sada su obuke održane u Beogradu, Novom Sadu, Valjevu, Leskovcu,Vranju, Nišu, Novom Pazaru i Subotici kojima je prisustvovalo više od 200 predstavnika malih i srednjih preduzeća.

Prema rezultatima istraživanja „Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u Republici Srbiji, 2014“ koje je sproveo Republički zavod za statistiku, 100% preduzeća u Srbiji koristi računar u svom poslovanju, 74% preduzeća poseduje veb-sajt, a 92% preduzeća koristi elektronske servise javne uprave.

E-poslovanje je primena informacionih i komunikacionih tehnologija kao podrška poslovnim aktivnostima. Omogućava kompanijama da povežu poslovne procese i time znatno pojednostave odnos s kupcima i dobavljačima. E-trgovina je grana e-poslovanja koja koristi internet kao medij za obavljanje transakcija – kupovinu, prenos ili razmenu roba, usluga i/ili informacija putem interneta.

Evropska unija je najveći donator u Srbiji. Tokom poslednjih 14 godina Evropska unija uložila je više do 3 milijarde evra pomoći Srbiji. Od toga, 78 miliona evra uloženo je u projekte koji su imali za cilj da unaprede i ojačaju sektor privrede u Srbiji, posebno mala i srednja preduzeća koja su važan faktor u procesu približavanja srpske privrede razvijenim tržišnim ekonomijama, kao i na putu integracije u EU.

Možda Vam se svidi i