Sremska Mitrovica – Prvi čas u prepodnevnoj smeni nije održan u većini osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, a kako je najavljeno, neće biti održan ni prvi čas u popodnevnoj smeni.

Od sremskomitrovačkih škola štrajku upozorenja nisu se priključile samo dve srednje škole, Srednja medicinska škola “Draginja Nikšić” i Srednja ekonomska škola “9. Maj”, koja podržava štrajk, ali zbog inspekcijskog nadzora koji je trenutno u toku u toj školi nisu u mogućnosti da se priključi njegovoj realizaciji.

Kako je ranije za radio Ozon objasnila Dobrila Gmizić predsednik Sindikata prosvetnih radnika Sremske Mitrovice i član Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, povod štrajka je neispunjavanje ni jednog od 10 zahteva, odnosno obećanja koja su prosvetnim radnicima data u prvom polugodištu, od strane Vlade Srbije i ministra prosvete Srđana Verbića.

Prosvetni radnici, između ostalog, zahtevaju da se postigne dogovor u vezi sa datumom i visinom isplate jednokratne pomoći zaposlenima, da se donese Zakon o platama zaposlenih u obrazovanju, kao i da članovi sindikata učestvuju u kreiranju svih zakona i pravilnika vezanih za prosvetu.

Jednočasovni štrajk upozorenja organizuju četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Možda Vam se svidi i