Sremska Mitrovica – Danas počinje XII Festival arheološkog filma koji će trajati naredna četiri dana, odnosno do 20. novembra.

Sve projekcije filmova održaće se u Maloj sali Muzeja Srema u Sremskoj Mitrovici (Vuka Karadžića 3) sa početkom u 18 časova.

Ponedeljak, 16.11.2015.
Vreme metala. Nastajanje hijerarhije
Metall – Zeiten. Oder: Die Hierarchisierung der Gesellschaft
Režija: Petrus van der Let Austrija 2015. Trajanje: 43’
Koliko je pojava korišćenja metala uticala na razvoj civilizacije. Film na interesantan način prikazuje kako je čovek od metala počeo da pravi oruđe i oružje koje je koristio u svakodnevnom životu.

plakat-web

Rimsko pozorište u Aosti IL TEATRO ROMANO DI AOSTA
Režija: BenniPiazza Italija 2012. Trajanje: 18΄
Ovaj dokumentarni film predstavlja najznačajnije arheološko nalazište glavnog grada pokrajine Vale d’Aosta, drevne Auguste Salassorum, rimskog teatra čijim se impozantnim ostacima i danas divimo. Film predstavlja različite faze romanizacije Vale d’Aosta kao i ekonomski i društveni razvoj najznačajnijeg grada, koga su nazivali i Alpski Rim.

Utorak, 17.11.2015.
Moć elemenata: Voda Die Macht der Elemente:Wasser
Režija: Charles Colville, Ruth Omphalius Nemačka 2011. Trajanje: 43′
Dokumentarni serijal koji se sastoji od četiri epizode „Moć elemenata“, nastao u saradnji sa BBC- em, posvećen je u svakoj epizodi jednom od klasičnih elemenata: vatri, vodi, zemlji i vazduhu. Druga epizoda opisuje uticaje elementa vode na istoriju i današnjicu čovečanstva.

Velika igra. Arheologija i politika DasgroßeSpiel. Archäologie und Politik
Režija: Thomas Tode, Rasmus Gerlach Nemačka 2011. Trajanje: 20’
Velika igra – arheologija i politika je filmski pristup istoimenoj izložbi održanoj u Esenu, a koja govori o arheolozima koji su postali deo velike političke scene. Sudelujemo u imaginarnom sudskom postupku koji se vodi protiv deset čuvenih arheologa vrlo aktivnih na Srednjem istoku. Slušamo iznesene optužbe i odbranu kao i dokaze u korist ili protiv ovih arheologa i njihovog rada, između ostalog njihovo delovanje u okviru raznih tajnih službi. Kakva je odgovornost Evrope u pogledu stečenih predmeta u vreme kolonijalizma? Suprotno ranijim pretpostavkama, arheologija i politika bile su tesno povezane: nacionalizam, imperijalizam, religija, vojska, ekonomija i želja muzeja za posedovanjem predmeta uticala je na vrstu ekspedicija i odabir arheoloških lokaliteta.

Sreda, 18.11.2015.
Moć elemenata: Vazduh Die Macht der Elemente: Luft
Režija: Charles Colville, Ruth Omphalius Nemačka 2011. Trajanje: 44′
Dokumentarni serijal koji se sastoji od četiri epizode „Moć elemenata“, nastao u saradnji sa BBC- em, posvećen je u svakoj epizodi jednom od klasičnih elemenata: vatri, vodi, zemlji i vazduhu. Treća epizoda opisuje uticaj elementa vazduha na istoriju i današnjicu čovečanstva.

Viminacium – imperija Srbije
Režija: Marijana Petrović Srbija 2014. Trajanje: 13′
Kratka filmska priča o nekadašnjem sjaju i propasti rimskog grada i vojnog logora Viminacijuma, skrenula je pažnju ne samo nacionalne, već i svetske javnosti, koja sa nestrpljenjem očekuje da Viminacijum na svetskoj kulturno- istorijskoj sceni zauzme mesto koje mu sa pravom pripada.

Četvrtak, 19.11.2015.
Zvuci kamenog doba KlängederSteinzeit
Režija: Petrus van der Let Austrija 2014. Trajanje: 44’
Da li je čovek u praistoriji imao muzičke instrumente i da li je znao da na njima proizvodi zvukove. Kako je od kosti i roga mogao da se napravi instrument u najranijoj praistoriji.

Petak, 20.11.2015.
Grad potonulih bogova Miasto zatopionych Bogów
Režija: Zdzisław Cozac Poljska 2013. Trajanje: 44′
Film prati arheološka istraživanja drevnog grada Volin koji se nalazio na obali Baltičkog mora a za koga se vezuju brojne legende.

Monumentalni kompleks Svetog Orsa u Aosti od IV do XI veka
IL COMPLESSO MONUMENTALE DI SANT’ORSO IN AOSTA dal IV all’XI secolo
Režija: Paolo Albanese Italija 2009. Trajanje: 16΄
Ovaj film predstavlja jednu vrstu obilaska s vodičem ovog veličanstvenog religioznog kompleksa, koji je ujedno i jedan od najznačajnih spomenika regije Valed’Aosta. Film prikazuje evoluciju ovog zdanja, od jednostavne kuće za molitvu iz IV veka do sadašnjeg bisera arhitekture, koji reflektuje u svojoj strukturi različite trenutke političke, religiozne i kulturne istorije najmanjeg regiona u Italiji.

Možda Vam se svidi i