Sremska Mitrovica – Dobra vest za sremske i mačvanske uzgajivače svinja stiže iz “Mitrosa”, do sada nekoliko puta odložen početak proizvodnog procesa, zvanično bi trebao da počne do kraja godine.
Ova informacija potvrđena je iz iz lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica.

“Sa takozvanom nultom proizvodnjom “Mitros” će početi do kraja godine, zakonski obaveza je da ona traje tri meseca, a nakon tog vremenskog period, tamo negde u februaru mesecu počeće i proizvodnja namenjena za izvoz. Početak proizvodnje, takođe znači i masovnije zapošljavanje”, rekao je načelnik Gradske uprave za urbanizam, komunalne i inspekcijske poslove Grada Sremska Mitrovica, Vladimir Petković.

Petković se osvrnuo na prošlonedeljnu zvaničnu posetu predstavnka lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica, pogonu “Gierlinger holding” u glavnom gradu Rumunije, Bukureštu u kojem se nalazi jedan od tri, računajuči i ovaj u Sremskoj Mitrovici, pogna za proizvodnju.

mitros1

Cilj posete bio je da se predstavnici Sremske Mitrovice upoznaju sa izgledom pogona, opremom, postrojenjima i samim načinom rada ove fabrike, kako bi imalu uvid u to kako bi proizvodnja u Mitrovici trebalo da izgleda i funkcioniše.
“Pogon u Bukureštu je proširen i tamo trenutno radi oko 550 zaposlenih. Ono što sam ja mogao da vidim i da zaključim jeste da je “Mitros” daleko veći i samim ti očekujem veću proizvodnju i veći broj zaposlenih nego u rumunskoj fabrici”, rekao je Petković. On je dodao da je “Mitros” veći i od pogona koji posluje u Mađarskoj.

Početak proizvodnje u “Mitrosu” prvobitno je najavljen za oktobar mesec, ali zbog neplaniranih radova na rekonstrukciji fabrike, taj rok je odložen za kraj godine.

Zamisao vlasnika je da se za početak proizvodnje ostvari saradnja sa oko 1200 kooperanata, da bi se taj broj vremenom povećavao. Što se tiče cilja on je da se u prvoj godini rada dnevno u „Mitrosu“ preradi 1.000 svinja, a da svake naredne godine taj broj bude za 1.000 veći, dok se ne dođe do prerade 5.000 svinja dnevno.

Mitros je nakon nekoliko godina provedenih u stečaju sredinom januara ove godine prodat austrijskoj kompaniji “Gierlinger holding” za 800.000 evra. Radovi na rekonstrukciji počeli su u aprilu, a vrednost ukupne investicije u ovaj nekadašnji sremskomitrovački mesni gigant iznosiće oko 20 miliona evra.

Možda Vam se svidi i