Sremska Mitrovica – Nova školska godina samo što nije počela, a mnogi roditelji još uvek nisu opremili svoje školarce, kako kažu, najveća stavka i ove godine jesu udžbenici.

U sremskomitrovačkim knjižarama svake godine prodaja školskog pribora je sve manja, baš kao što je kraći i period tokom kojeg roditelji opremaju svoju decu za novu školsku godinu.

“Kod nas gužve još nisu počele, one poslednjih godina obično krenu dan – dva pre početka školske godine, a tradicionalno najveće budu prvog i drugog septembra, kada đaci već pođu u školu i kada im se tamo kaže šta će im od pribora biti potrebno”, objašnjava radinica u jednoj knjižari u gradu.

skolski pribor

Ona dodje da već par godina unazad nema velike kupovine na slepo i unapred kao što se nekada radilo, već se isključivo kupuje ciljano.

Što se tiče cena školskog pribora, ali i udžbenika u odnosu na prošlu godinu one su se menjale minimalno ili nikako.

Cene malih svesaka u mitrovačkim knjižarama kreću od 20 dinara, pa naviše, sve zavisi od kvaliteta papira, korica i broja listova, dok se velike sveske mogu kupiti po ceni od 50 dinara, pa naviše. Cena grafitnih olovki je od 10 dinara pa naviše, dok su hemijske olvke skuplje i za njih minimalno treba izdvojiti oko 20 dinara. Malo pakovanje drvenih bojica može se kupiti za 70 dinara, dok su flomasteri duplo skuplji. Cena rančeva se kreću do 1.000 dinara za starije uzraste, odnosno od 3.000 dinara pa naviše potrebno je izdvojiti za anatomski ranac namenjen prvenstveno mlađem uzrastu.

Najveća stavka u opremanju deteta za novu školsku godinu svakako jesu udžbenici. Njihove cene se kreću od 4 hiljade dinara za niže razrede osnovnih škola, pa i do 15.000 dinara za više razrede.

“Gužve kod nas su počele, cene su kao i prošle godine, nismo poskupljivali. Rančevi su se dobro prodavali do pre nekoliko dana, a sada se prodaju sveske, peratonice i sitniji školski pribor”, rekao je vlasnik jedne mitrovačke knjižare.

skolski probor2

On je dodao da je za kompletno opremanje prosečnog đaka potreno izdvojiti 20.000 dinara, što je skoro pola prosečne plate u Sremskoj Mitrovici.

Ipak, poneke uštede se mogu ostvariti, potrebno je pratiti velike akcije sniženja školskog pribora koje organizuju supermarketi, ili kupiti polovne udžbenike, pa sada svako u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama.

Možda Vam se svidi i