Sremska Mitrovica – Simbolično, kod mosta u Sremskoj Rači, mosta koji spaja Srbiju i Republiku Srpsku juče je održana centralna državna manifestacija povodom obeležavanja 5. avgusta – Dana sećanja na stradanje i progon Srba počeće.

Manifestaciji su prisustvovali predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik koji su u reku spustili vence u znak sećanja na stradale Srbe. Pored njih ovoj manifestaciji prisustvovali su članovi Narodne skupštine Republike Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske i drugih državnih organa Republike Srbije i Republike Srpske, predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora, kao i brojni građani.

Akcija Oluja počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske, policije i Hrvatskog vijeća odbrane (vojska bosanskih Hrvata) na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije. Dan kasnije, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu.

U operaciji je učestvovalo 138.500 pripadnika hrvatske vojske, MUP-a i Hrvatskog veća odbrane, dok je srpska strana imala 31.000 vojnika.

U toj akciji izbeglo je više od 250.000 Srba, pa se ona ubraja u jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ.

Možda Vam se svidi i