Sremska Mitrovica – Neka vas sunčano i suvo vreme ne zavara, od nedelje, 1. novembra prema Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

U zimsku opremu spadaju i obavezne sve četiri zimske gume za auto, čija dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od 4 milimetra. Pored obaveznih zimskih guma za auto, u zimskom periodu vozači su obavezni da imaju u kolima i lance za sneg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije, koje obavezno treba da postave na najmanje dva pogonska točka, ukoliko naiđu na deo puta gde je saobraćajnim znakom predviđena obavezna zimska oprema.

zimska oprema
Foto:nkp.ba

Izuzetno od ovoga, u naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije. Oprema za povećanje trakcije, lanci i slično, mogu se postaviti na točkove na delu puta koji nije označen znakom lanci za sneg samo kad je kolovoz prekriven snegom.

Kazna za neposedovanje odgovarajuće zimske opreme, guma i lanaca za sneg odnosno drugih uređaja za povećanja trakcije, je 5000 dinara.

Zakon predviđa posedovanje zimske opreme u motornom vozilu od 1. novembra do 1. aprila.

Možda Vam se svidi i