Sremska Mitrovica – Polaganjem venaca na spomenike palih boraca i žrtava fašističkog terora, svečano je obeležen 1. novembar – Dan oslobođenja Sremske Mitrovice i Laćarka od fašizma u Drugom svetskom ratu.

Povodom 70. godišnjice oslobođenja Sremske Mitrovice u Drugom svetskom ratu položeni su venci i odata počast izginulum borcima na spomenicima u Sremskoj Mitrovici i Laćarku. Venci su položeni na Spomeniku palih boraca i žrtava fašističkog terora u centar Laćarka, na starom pravoslavnom groblju i na Spomeniku oslobođenja kod Železničke stanice u Sremskoj Mitrovici.

11

Svečanom polaganju venaca i cveća na spomen obeležje u Sremskoj Mitrovici i Laćarku prisustvovali su brojni posetioci, predstavnici grada, Vojske, udruženja boraca, prijatelji i poštovaoci narodnooslobodilačke antifašističke borbe.

“Danas na 71. godišnjicu od oslobođenja našeg grada okupljeni ispred ovog spomen obeležja još jednom iskazujemo zahvalnost svim učesnicima narodnooslobodilačke borbe, poštovanje prema svim žrtvama koje su pale za slobodu Sremske Mitrovice, Laćarka, Srema, čitave Srbije i tadašnje Jugoslavije. Svim borcima dugujemo veliku zahvalnost jer su svojim delom, svojom žrtvom pokazali koliko je sloboda važna i mi koji živimo u ovom trenutku moramo biti svesni toga i putem ovakvih manifestacija, nizom događaja treba da čuvamo pre svega uspomenu na te ljude, ali i da duh patriotizma prenesimo na generacije koje će doći posle nas”, prilikom polaganja venaca rekao je zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice, Tomislav Janković.

55

Prema istorijskim činjenicama grad Sremsku Mitrovicu su 1. novembra 1944. godine, posle teških petodnevnih borbi s ostacima Vermahta (nemačke vojske), oslobodile jedinice 16. vojvođanske udarne divizije u sadejstvu sa motorizovanim jedinicama sovjetske Crvene armije. Od oslobođenja grada zaustavljeno je napredovanje jedinica narodnooslobodilačke vojske čitavih mesec dana jer su se okupatorski vojnici ukopali u rovove kod Generalnog kanala, pa su obližnja sela Martinci i Kuzmin oslobođeni tek prvih dana decembra. Sremska Mitrovica je u periodu od 1941. do 1944. godine bila deo teritorije samoproglašene Nezavisne Države Hrvatske, nelegitimne državne tvorevine koju je predvodio Pokret ustaša sa svojim poglavnikom Antom Pavelićem na čelu uz podršku nacista.

88

33

Možda Vam se svidi i