Sremska Mitrovica – Šta je ono što poslednjih dana, meseci, pa i godina okupira misli jednog sasvim običnog, prosečnog Mitrovčanina? U razgovoru saznali smo da kako vreme prolazi to su najčešće egzistencijalna pitanja. Mladi traže posao, stariji traže posao, a oni koji su kako kažu dovoljno srećni da ga imaju, pokušavaju da ga na sve načine zadrže.

Plate su niske, na njih se svakodnevno svi žale, prosečna zarada prema zvaničnim podacim Zavoda za statistiku u Sremskoj Mitrovici se u proseku kreće oko 40 000 za koju većina kaže da im je misao imenica i daleka budućnost.

Mlade uglavnom zanimaju kulturna i sportska dešavanju, pa je dolazak košarkaškog kluba Mega Leks u Sremsku Mitrovicu koji nastupa u ABA ligi i igra protiv najvećih sportskih imena Balkana obradovao mnoge ljubitelje sporta u Sremskoj Motrovici, kako mlađe, tako i starije. Pored razmišljanja o školovanju, upisu u srednje škole, faklutete i završavanje istih, mladi razmišljaju o zaposlenju, sticanju prvog radnog iskustva i prakse. Razmišljaju o načinima zarade, istražuju mogućnosti koje im pruža internet i rad online. Veliki broj njih razmišlja i o odlaku “preko grane”. Marija (30), diplomirani ekonomista, bez posla od diplomiranja pre 5 godina, kaže da tuđe sunce ne sija lepše, ali da bar sija i da već nekoliko meseci unazad intenzivno radi na stvaranju mogućnosti preseljenja u neku od evropskih zemalja.

Politika i politička dešavanja prema rečima mlađih mitrovčana ne zanima ih u velikoj meri, izuzeci su mladi koji su već politički aktivni i pripadaju nekoj stranci. Pojedinci koji su politički aktivni svoju aktivnost često pravdaju kao nešto što je bilo neophodno kako bi se zaposlili ili bili čak uzeti u obzir kada je zapošljavanje u pitanju, jer prema rečima jednog našeg sugrađanina – Javna je tajna da svaka institucija ima svoju političku stranku, tj da se zna koja stranka upravlja kojom institucijom u ovom gradu.

Ono što još okupira misli mladih jesu izlasci, a veliki broj mladih u Sremskoj Mitrovici, prateći svetske trendove u poslednje vreme pokazuje veće interesovanje za fotografiju i modu pa su im i misli okupirane tim i sličnim stvarima.

Mitrovački penzioneri najviše ramišljaju o unucima, bar tako kažu naši najstariji sugrađani. Oni koji imaju unuke glavna su im okupacija, odmah za njima njihove misli i vreme okupira briga o novcu i naravno zdravlju. Lekovi i cene lekova su im neke od glavnih tema, često smišljaju na koji način da ostvare razne uštede, a kada se okupe pričaju o “lepšim vremenima”, o Titu i Jugoslaviji.

Zaposleni Mitrovčani srednjih godina pored razmišljanja o računima, poslu, plati, deci najviše razmišljaju o odmoru. U razgovoru sa njima saznali smo da ih većina razmišlja i mašta o odmoru, putovanju na letovanje i zimovanje. Neki razmišljaju o zidanju kuće, o podizanju kredita i otplaćivanju istih, sređivanju stana, kupovini i zameni automobila. Vladislava (35), farmaceutski tehničar, kroz smeh kaže da joj su joj trenutno najveća briga tapete i zavese.

Od grada i gradske vlasti Mitrovčani očekuju promene na bolje, ali često je to sve, njihova uloga se tu bez i pravog početka završava, jer ne pokazuju preveliko zanimanje za politiku i ne učestvuju u dešavanjima koja bi mogla da utiču na promene.

Dok se mladi se raduju najavljenoj izgradni bazena u Sremskoj Mitrovici, oni stariji podržavaju izgradnju podvožnjaka, a svi imaju uvek još nešto što bi dodali kao primarno i važno da Mitrovica dobije, ima, promeni.

Možda Vam se svidi i