Zakon o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima stupa na snagu 4. decembra 2015. godine.

Ovim Zakonom postignuta je usaglašenost nacionalnog zakonodavstva Republike Srbije sa propisima Evropske unije u oblasti vremena upravljanja vozilom i odmora vozača teretnih vozila i autobusa.

Zakon će se primenjivati na vozače teretnih vozila i autobusa, kako u međunarodnom, tako i u unutrašnjem saobraćaju. U skladu sa tim svi vozači dužni su da sa sobom nose i na zahtev nadzornog organa (policijskog službenika ili saobraćajnog inspektora) pruže na uvid tahografske listiće, ručne unose ili štampane ispise, odnosno potvrde o aktivnostima vozača za tekući dan i prethodnih 28 dana, kao i karticu vozača za digitalni tahograf, ako je poseduju.

analognitaho1

Za nepoštovanje navedene obaveze za vozače propisana je novčana kazna u iznosu od 30.000 do 100.000 dinara ili rad u javnom interesu u trajanju od najmanje 240 časova, uz izricanje dva kaznena poena.

U cilju doslednog sprovođenja Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, saobraćajna policija će vršiti kontrolu radnog vremena vozača, kako u saobraćaju na putu, tako i u preduzećima koja se bave prevozom putnika i robe.

Zakon o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima možete pročitati OVDE.

Izvor: Blic

Možda Vam se svidi i