Sremska Mitrovica – Od 25. do 31. januara širom Evrope, Srbije, pa i u našem gradu obeležiće se deveta po redu Evropska nedelja prevencije raka grlića materice.

Tokom ove nedelje biće sproveden niz različitih aktivnosti koje imaju za cilj edukaciju, podizanje nivoa svesti i znanja žena o raku grlića materice i mogućnostima njegove prevencije.

nedelja precvencije raka grlića materice

 

 

Jedna od aktivnosti koja će biti sprovedena jeste i zdravstveno predavanje u sredu, 28. januara sa početkom u 18:00 časova u sali 1. sremskomitrovačke Gradske kuće koje će održati dr Evica Lazić Ivić iz službe za zdravstvenu zaštitu žena Dom zdravlja Sremska Mitrovica, a na temu prevencije raka grlića materice.

Rak grlića materice je bolest koja se vakcinacijom protiv HPV infekcije, redovnim pregledima kod ginekologa i otkrićem u ranoj fazi sprečava i leči, ali i pored tih činjenica velika stopa smrtnosti, čak dvostruko viša u odnosu na druge zemlje Evrope, se beleži u našoj zemlji. Pored ovih još jedna zabrinjavajuća činjenica je da se bolest kao drugi najčešći rak kod žena javlja između 35 i 44 godine života. Razvoj raka grlića materice može da traje dosta dugo, tako da se redovnom kontrolom sve promene mogu uočiti i uspešno lečiti.

Možda Vam se svidi i