Sremska Mitrovica – Jedan deo bivše fabrike celuloze i papira “ Matroz“ uskoro bi mogao početi da radi, a da li će se to desiti zavisi isključivo od kompanije „Istep“ (bivši „Industrikum“), koja je 2009. godine kupila ovog nekadašnjeg sremskomitrovačkog giganta.

Prema najavi gradonačelnika Sremske Mitrovice, Branislava Nedimovića, u ovom trenuku postoji zainteresovanost od strane austrijskog investitora, za ulaganje novčanih sredstava u jedan deo bivšeg „Matroza“, a kako smo saznali, pregovori sa predstavnicima potencijalnog invesitora trebalo bi da se održe u toku ove nedelje.

„Jedna austrijska kompanija je zainteresovana da pokrene proizvodnju u jednom delu „Matroza“ i da od sadašnjeg vlasnika, a to je kompanija „Istep“, zakupi prostor površine oko 15.000 kvadratnih metara. Pregovori sa predstavnicima trebalo bi da počnu ove nedelje, ali krajnji ishod će zavisiti isključivo od sadašnjeg vlasnika“, rekao je Nedimović.

matroz alarmitackars

Podsećanja radi, najveća fabrike hartije na Balkanu „Matroz“ prodata je 2009. godine, kompaniji „Industrikum“ za 2,86 miliona evra.

Prema tadašnjim najavama, „Industrikum“ je kupovinom Matroza trebao da investira i uloži novčana sredstva, kako bi u Matrozovom fabričkom krugu izgradio fabriku koja bi se bavila reciklažom aluminijumskog otpada.
Takođe, Agencija za privatizaciju, koja je vodila stečajni postupak, obavezala se prema novom vlasniku da će ispuniti određene uslove.

Prema rečima gradonačelnika, Branislava Nedimovića, Grad Sremska Mitrovica nije bio vezan nikakvim ugovorom sa novim vlasnikom, jedino je bio zadužen da ukoliko dođe do investicija, po postojećem zakonu izda dozvole.
Međutim, do investicija, kao ni do pokretanja proizvodnje, nije došlo.

„Istina je da je kompanija „Industrikum“ u jednom tenutku pregovarala sa najvećim proizvođačem aluminijuma na svetu, ali, nažalost, dogovor nije postignut“, rekao je Nedimović, koji je dodao da je do takve situacije u najveći meri, pored lošeg stanja na tržištu, doprineo „slom“ banaka i problemi koji su tada nastali u čitavom bankarskom sistemu.

Prema rečima Nedimovića, pored pregovora koji bi trebalo da se održe ove nedelje sa austrijskom kompanijom koja je zainteresovana za zakup dela Matroza, postoje i najave da će u Matrozu, u narednom periodu sa radom početi dva pogona.

U prilog tome govori i činjenica da je Istep zatražio izdavanje dozvola za dve investicije. Tačnije pokretanje dva pogona, od kojih bi se jedan bavio reciklažom elektronskog otpada, a drugi prečišćavanjem otpadnih voda.

„Koliko je meni poznato ovi zahtevi stavljeni su „ad akta“, rekao je Nedimović i dodao da je u svakom slučaju stav grada prvo investicije, pa sve ostalo.

U nekadašnjem „Matrozu“, koji je brojao blizu 4000 zaposlenih, trenutno radi oko 60 ljudi, koji brinu o bezbednosti objekata u krugu fabrike.

Možda Vam se svidi i