Sremska Mitrovica – Radna grupa za brigu i čuvanje mladih vozača i učesnika u saobraćaju na čijem čelu je bila ministarka Zorana Mihajlović usvojila je predlog za izmenu zakona po kojem se vozačima do 21. godine ograničavaju performanse vozila kojim mogu da upravljaju.

Ovom izmenom vozačima do 21 godine biće zabranjeno da upravljaju vozilom jačine preko 56 kilovata, odnosno 76 konjskih snaga po toni.

automobili

 

 

Koje automobile će mladi moći, a koje ne da voze?

Da bi izračunali da li automobile vaš automobil spada među “opasne” dovoljno je upotrebiti jednu jednostavnu formuli po kojoj snagu automobile (u KS ili u kW) i podelite je sa njegovom masom izraženom u tonama (ako je vozilo teško 1.200 kg računate da e teško 1,2 tone). Masu možete da nađete na zadnjoj strani saobraćajne dozvole, kod oznake G. Snagu možete da nađete takođe na zadnjoj strani saobraćajne dozvole, kod oznake P.2. Snaga je u upisana u kilovatima (kW) – ukoliko želite da ih pretvorite u konjske snage, samo ih pomnožite sa 1,36.

Primer (preuzet sa polovniautomobili.com)
Citroen Xsara 1.6 16V karavan iz 2001. godine sa 109 KS ili 80 kW ima sledeći odnos snage i mase: 109 KS / 1,183 t = 92,14 KS po toni ili 67,6 kW po toni. Dakle, Citroen Xsara 1.6 smatra se opasnim vozilom za vozače mlađe od 21 godine.

Izvor: Polovni automobili

Možda Vam se svidi i