Sremska Mitrovica – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) traži od Sremske Mitrovice i Šida da konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja usklade sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Grad Sremska Mitrovica je izmenama i dopunama drugog javnog poziva za sufinansiranje medijskih projekata, uvažio prvobitne primedbe Koalicije i ispravio kriterijume koji su ograničavali pravo učešća na medije sa teritorije Sremskog upravnog okruga, ali je umanjio iznos sredstava predviđenih za sufinansiranje. Umesto prvobitno predviđenih 9.500.000 dinara (5.750.000 za elektronske i 3.500.000 za štampane medije) ova lokalna samouprava za sufinansiranje je opredelila samo 3.750.000 dinara za štampane medije.

untitled

Opština Šid je u ponovljenom drugom javnom pozivu sav novac predviđen pozivom – 2.100.000 dinara, opredelila isključivo za elektronske medije. Šid je drugi poziv ponovio jer je prvobitno komisija za ocenjivanje projekata predložila da se sredstva ne dodele podnosiocima projekata zbog niskog kvaliteta pristiglih predloga.

Koalicija podseća da je Zakonom i Pravilnikom predviđeno da pravo učešća na konkursu imaju izdavači medija koji su upisani u Registar medija, kao i pravna lica i preduzetnici koji dostave dokaz da će sufinansiran medijski sadržaj biti realizovan putem medija, bez ograničavanja prava učešća samo na štampane ili elektronske medije.

untitled1

Koalicija podseća i da neće učestvovati u konkursima koji nisu u skladu sa propisima i da neće predložiti kandidate za komisije u lokalnim samoupravama koje ne poštuju Zakon.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja prati objavljivanje javnih poziva u svim opštinama i gradovima i, ukoliko poziv nije u skladu sa Zakonom i Pravilnikom, obaveštava ih i daje uputstva za njegovo ispravljanje.

Možda Vam se svidi i