Sremska Mitrovica – Gradske vlasti u Sremskoj Mitrovici traže da se nakon sedam godina najzad završi razgraničenje državne i imovine „Pinkija“ za koju postoji interesovanje investitora s planovima da obnove voćarsku proizvodnju na južnim padinama Fruške gore.

Nedavno hapšenje bivšeg stečajnog upravnika sremskomitrovačkog „Pinkija“ ponovo je ovo preduzeće vratilo u žižu interesovanja javnosti. Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović je za Radio Novi Sad rekao da situacija sa „Pinkijem“ postaje neizdrživa i najavio da će ovaj problem podići na najviši nivo.

Po njegovim rečima, razgraničenje državne i imovine „Pinkija“ traje godinama, pa su grad i zainteresovani investitori postali taoci administracije i proceduralnih problema.

VOCARSTVO

Kako je Nedimović precizirao, razgraničenje imovine traje sedam godina, pa su taoci administracije postali i potencijalni investitori među kojima je nekoliko pravnih i fizičkih lica iz Srema, u igri za vlasništvo nad ovim preduzećem odavno je i „Delta agrar“, a ove sedmice se i jedna izraelska kompanija obratila gradskim vlastima sa namerom da kupi „Pinki“ i obnovi zasade voća na južnim padinama Fruške gore.

„Postoji velika zainteresovanost pravnih subjekata i fizičkih lica za kupovinu „Pinkija“. Nama je važno da se ovo preduzeće proda i zbog malih voćara koji bi sa svojih hektar-dva voćnjaka dobili stabilnog kooperanta. Ovako smo taoci administracije. Situacija sa „Pinkijem“ u stečaju već postaje neizdrživa jer dolazimo u krug proceduralnih problema koje mora preseći ili Uprava za zemljište Ministrstva poljoprivrede ili Republički geodetski zavod, a državi ili gradu se mora predati zemljišta za koje postoji ogromno intreresovanje. Imali smo i Izraelce zainteresovane za „Pinki“, a problem nikako da se reši“, kaže Nedimović.

Po Nedimovićevim rečima, situacija oko „Pinkija“ je postala preozbiljna.

„Odugovlači se, počinjemo da sumnjamo u sve i svašta i zato apelujem i na stečajnog upravnika i na Upravu za poljoprivredno zemljište i Republički geodetski zavod da sednemo i za sva vremena rešimo ovaj problem kako stanovnici šest fruškogorski sela ne bili taoci procedura i loših postupaka koji su se završili hapšenjem bivšeg stečajnog upravnika“, kaže Nedimović.

On dodaje da ovo traje već sedam godina i da se svaki put nalazi novi razlog da se problem ne reši.

„Kao lokalna samouprava već gubimo živce, ne možemo da dopustimo ovakvu situaciju, investitori žele zemljište, narod koji tamo živi želi da se bavi voćarstvom, a mi smo očigledno žrtve administracije i moraćemo ovaj problem podići na najviši nivo kako bi se sve konačno rešilo“, ocenio je Nedimović.

Kako se procenjuje, u „Pinkiju“ je više od 800 hektara državnog zemljišta, a grad je odlučio da najveće površine opredeli za razvoj voćarstva što bi donelo posao za oko hiljadu ljudi.

Izvor: RTV

Možda Vam se svidi i