Sremska Mitrovica – Zaposleni u geodetskim upravama širom Srbije i danas su bili u štrajku, pa su tako stranke na šalterima ovih uprava mogle da preuzmu samo uverenja o imovinskom stanju neophodna za regulisanje prava iz socijalnog i zdravstvenog osiguranja.

“Na početku jučerašnjih pregovora kojima su prisustvovali predstavnici Ministarstva građevinarstva, Ministarstva finansija, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva rada, rukovodstvo RGZ-a i pregovaračkog tima Štrajkačkog odbora uz posredovanje Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, izneti su i obrazloženi štrajkački zahtevi. U toku pregovora ispoljeni su pozitivni stavovi obe strane u pogledu neophodnosti formiranja Komisije koja bi sagledala realne potrebe broja zaposlenih kao i obim poslova koji se obavljaju u RGZ-u. Istaknuto je da bi trebalo preduzeti korake u pravcu utvrđivanja dalje reforme ove institucije. U odnosu na zahteve koji se odnose na racionalizaciju i nivo zarada, pregovori će se nastaviti u toku današnjeg dana”, piše u zvaničnom saopštenju za javnost štrajkačkog odbora Republičkog geodetskog zavoda.

katastar rgzgovrs
FOTO: RGZ

Dragan Kuzmanović, predsednik sindikata za Bačku i Srem Republičkog geodetskog zavoda za radio Ozon objasnio je da po važećem Pravilniku o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u sremskomitrovačkoj Službi za katastar nepokretnosti broj stalno zaposlenih treba da iznosi 25, međutim zaposlenih ima samo 14 od kojih je jedna radnica na trudničkom bolovanju, a jedna prebačena u šidski katastar.

“Bez obzira na Pravilnik nama je stiglo obaveštenje da su dva zaposlena radnika u našoj službi višak, što bi praktično značilo da ostaje samo 10 radnika. Služba za katastarske nepokretnosti Sremska Mitrovica po obimu posla spada u službe srednjeg tipa zajedno u rangu katastra Novi Beograd i Zemun, međutim tamo je broj zaposlenih 25, odnosno 35 u Zemunu”, objašnjava Kuzmanović i dodaje da postoje realne šanse da se današnji pregovori uspešno završe i da Služba za katastarske nepokretnosti u Sremskoj Mitrovici već narednih dana počne da radi punim obimom.

Da bi se ispoštovao minimum procesa rada u službama za katastar mora biti otvoren najmanje jedan prijemni šalter. Radnici su upozoreni da moraju omogućiti svim strankama da podnesu zahtev za upis, izdavanje lista nepokretnosti, posedovnog lista, kopije plana i uverenja. Ne smeju zaključavati prostorije za vreme radnog vremena, a zabranjeno je i ometanje zaposlenih koji žele da rade.

Možda Vam se svidi i