Sremska Mitrovica – Ceremonija otvaranja izložbe slika i holograma pod nazivom „Vladimir Veliki – Krstitelj Ukrajine-Rusi“, održaće se 18. decembra sa početkom u 18:00 časova u galeriji „Lazar Vozarević“ u Sremskoj Mitrovici.

2015. godine se obeležava 1000 godina od smrti velikog kneza Kijevskog Vladimira, od oca Svetoslav. Na izložbi „Vladimir Krstitelj – Veliki knez Kijevski“ su predstavljene zanimljive eksponate, koji oslikavaju život Vladimira, rezultati njegove delatnosti, tadašnji život i postignuća Kijevske Rusi-Ukrajine.

untitled

Originalna izložba uključuje oko 250 originalnih predmeta iz fondova Nacionalnog muzeja istorije Ukrajine i Instituta arheologije Nacionalne akademije nauka Ukrajine. Izložbu čine i zanimljive slike, mape, čestitke, umetnička dela. U Srbiji se taj deo izložbe prikazuje na slikama (22 komada).
Drugi deo izložbe čine unikatni hologrami, na kojima su prikazane predmete iz perioda pre hrišćanske dobe Kijevske Rusi i posle ulaska u hrišćanstvo, sačuvane iz Desjatine crkve ili predate iz Kijevo-Pečerske Lavre.

Izložba se simbolično organizuje u Sremskoj Mitrovici uz podršku Gradonačelnika Sremske Mitrovice 2015 godine, kada obeležavamo jubilej – 5 godina od uspostavljanja pobratimskih veza između grada Sremske Mitrovice i grada Ternopolja u Ukrajini. Sremska Mitrovica je poznata u Ukrajini ne samo zbog veoma dobrih kulturnih i ekonomskih veza, nego i po otme da tu žive veliki broj etničkih Ukrajinaca, koji neguju ukrajinsku kulturu, jezik, a u tome dobijaju punu podršku od strane lokalnih organa vlasti.

qq
Simbolično je takođe da je u prostorijama ukrajinske grko-katoličke crkve u Sremskoj Mitrovici u godinu jubileja od rođenja velikog kneza Vladimira postavljena i najveća u Evropi reprodukcija slike Artura Orlenova „Krštenje Kijevske Rusi“.

Možda Vam se svidi i