Sremska Mitrovica – Crkvena pravoslavna opština Sremske Mitrovice dala je u zakup na deset godina legat porodice Bajić.

Vest da je crkva izdala bivši Parohijski dom, zgradu s kraja 18. veka pod zaštitom države, u desetogodišnji zakup za restoran izazvala je opšte zgražavanje Mitrovčana.

„Zaprepašćeni smo najnovijim događanjima oko legata naših predaka koji su ovom gradu i crkvi u nasleđe ostavili ovo zdanje. Boli nas što nas niko nije konsultovao o promeni namene, jer volja darodavaca, Teodora i Marije Bajić, sigurno nije bila bogaćenje pojedinaca. Zgrožen sam kad sam video šta su sa zgradom uradili, čak su na fasadi postavili PVC prozore“, ogorčen je Ilija Bajić, jedan od potomaka čuvene mitrovačke porodice.

parohijski dom

Jedan od naslednika je i poznati pevač Nenad Bajić-Bajone.
„Kad god posetim Mitrovicu, sa tugom gledam kako decenijama propada zgrada, jer crkva navodno nema novca za obnovu. Sva istorijska dokumenta sakrivena su od naslednika, pa i ugovor o legatu naših predaka, koji smo uzalud tražili da bismo pokrenuli postupak restitucij“, kaže on.

Novinar „Blica“ nije mogao da dobije na uvid ugovor o zakupu sklopljen između Crkvene pravoslavne opštine Sremska Mitrovica i ugostitelja, ali kako nezvanično saznajemo, on je na ime depozita uplatio 50.000 evra, dok će u narednih deset godina plaćati crkvi hiljadu evra mesečne kirije

U Gradskoj upravi za urbanizam potvrđuju da je Crkvenoj pravoslavnoj opštini izdato rešenje o investicionom održavanju objekta, koji su investitori prekršili.

– Neovlašćeno su rušeni zdovi i vrata pa je izdato rešenje o povratku u pređašnje stanje sa rokom do 23. decembra – izjavio je načelnik Vladimir Petković.

“Blic” je Eparhiji sremskoj i vladiki Vasiliju uputio pismeni zahtev tražeći odgovore u vezi s ugovorom o zakupu, ali odgovor nismo dobili.

„Vladika je na odmoru, zovite posle Svetog Nikole. Ne razumem zašto vas interesuje taj ugovor, pojedini mediji svojim izveštavanjem samo kaljaju ugled SPC“, poručio je novinaru u telefonskom razgovoru sekretar Eparhije sremske, odbivši da se predstavi.

Izvor: Blic, N. Božić

Možda Vam se svidi i