Festival besedništva osuđenih lica

Sremska Mitrovica – Festival besedništva osuđenih lica pod naslovom „Audiatur et altera pars – Neka se čuje i druga strana“ prvi put je održan u Kazneno popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici. Nastao je po ugledu na naš Festival sa najdužom tradicijom, Festival besedništva „Sirmium lux verbi – Sirmium svetlost reči’’.

219932
Prvi festival besedništva osuđenika održan je u Hotelu Srem, u organizaciji Ministarstva pravde Republike Srbije Uprave za izvršenje zatvorskih sankcija, Kazneno popravnog zavoda Sremska Mitrovica.

Branislav Nedimović gradonačelnih Grada Sremske Mitrovice otvorio je Festival rečima da su organizatori ponovo vratili duh u tu Ustanovu koji je pomalo zaboravljen. Mnogo je godina proteklo od kako su se ovde održavale brojne manifestacije, rekao je gradnočalenik Nedimović i dodao da je sad došlo vreme da obnovimo stare vrednosti i to one po kojima će naš grad biti prepoznatljiv.

Nebojša Draganović zamenik upravnika Kazneno popravnog zavoda Sremska Mitrovica govori da su Festival organizovali pod geslom koje je jedno od bitnih načela Rimskog prava, a znači da treba saslušati i onu drugu stranu, pa doneti zaključke i presude. Sve ovo organizujemo zbog resocijalizacije i pripreme za postpenalni prihvat osuđenih lica, dodao je Draganović.

Branislav Pavkov, autor Uvodne besede, pravoslavni katiheta KPZ Sremska Mitrovica i jedan od inicijatora Festivala istakao je da mu je drago da su uspeli da okupe ljude koji misle kao i oni o ljubavi prema reči i govorništvu. Poznato je svima mišljenje ovozemaljske pravde, dodao je Pavkov, a a da čujemo i onu drugu stranu koja može da bude isto iskrena i i od srca.

Pobednici su u: Kategorija A -autorska beseda:
pobeednik Nikola Soldatović KPZ Niš
drugo mesto – Dejan Mirosavić KPZ Šabac
treće mesto – Slavica Krstić KPZ za žene Požarevac.

Kategorija B – Interpretacija:
prvo mesto – Dimitrije Mijić KPZ za maloletnike Valjevo
drugo mesto – Aleksandar Radunović KPZ Ćuprija
treće mesto – Božidar Marković KPZ Niš.

Učestvovalo je 14 osuđenih iz devet zatvorskih ustanova otvorenih i poluotvorenih odeljenja u Srbiji, po 7 takmičara u svakoj kategoriji.

Besednike je ocenjivalo Besedničko sudsko veće: Zorica Miščević predsednik Odbora Festivala besedništva „Sirmium lux verbi – Sirmium svetlost reči’’, Jasna Arbanas profesor retorike, Mirjana Marković književnik, jerej Gligorije Marković, Beograd, protojerej stavrofor Milorad Golijan, Jelena Vujić, organizator kulturno obrazovnih i sportskih aktivnosti KPZ Sremska Mitrovica i Branislav M. Pavkov, pravoslavni katiheta KPZ Sremska Mitrovica.

U programu su učestvovali Duško Španovi profesor trube i njegovi učenici, Dečji hor “Blagoslov” pod umetničkim rukovodstvom Tamare Pajkanović, Hor “Sveti Sava” Sabornog hrama sremskomitrovačkog Svetog Dimitrija horovođa Jovanka Ivanić i voditelj programa Gordana Lukić dramska umetnica.
Kao prateći program otvorena je izložba slikarskih i drvorezabrskih radova osuđenika koji kaznu izdražavaju u mitrovačkom zatvoru.

Ovaj Festival je održan u okviru jednog od najznačajnijih festivalskih događaja u našem gradu, tradicionalnog Festivala besedništva „Sirmium lux verbi – Sirmium svetlost reči’’.

Izvor: SirmiumInfo

 

You May Also Like