Vidovdan svečano obeležen u Sremskoj Mitrovici

Sremska Mitrovica – Vidovdan, veliki srpski viteški praznik, obeležen je svečanom akademijom, u nedelju 28. juna, u pozorištu ,,Dobrica Milutinović’’.

vidovdan

U čast obeležavanja Sv. velikomučenika cara Lazara i kosovskih mučenika koji izginuše za Krst časni i za veru hristjansku, a za narod srpski, na Vidovdan (28. jun – nedelja), Centar za kulturu „Sirmiumart’’ iz Sremske Mitrovice priredio je svečanu akademiju, uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa sremskog gospodina Vasilija.

Na akademiji su učestvovali:

Arhijerejski namesnik, protojerej Savo Rakita
Prota Milorad Golijan- besednik
Nenad Grujičić – književnik
Željka Avrić – književnik
Goran Vid Lakić – književnik
Svetko P. Reljić – književnik
Vukman Boričić – guslar
Milan Maslać – pojac
Miroljub Vujičić- slikar
Aleksandar Krstajić – glumac
Nikola Stanković – recitator
Etno grupa „Srpski dom”
Dečji crkveni hor „ Blagoslov” Sremska Mitrovica
Izvorna pjevačka grupa „Pilipenda”

U istorijskom pamćenju Vidovdan je najveći praznik srpskog naroda. Vidovdan je neispričana priča o nadljudskom herojstvu i nadčovečanskoj žrtvi. Mnogi sudbonosni događaji naše prošlosti desili su se Vidovog dana: Kosovska bitka 1389. godine, Sarajevski atentat 1914. godine, potpisan je Versajski mirovni ugovor 1919. godine, Vidovdanski ustav 1921 godine., osnovan je Univerzitet u Novom Sadu 1960. godine, Gazimestan 1989. godine i izručenje predsednika Srbije Slobodana Miloševića 2001. godine tzv. Haškom tribunalu.

You May Also Like