Sremska Mitrovica – Često se od strane proizvođača i prodavaca, kao pomoć pri odvikavanju od pušenja ili zdravija alternativa pušenju reklamiraju elektronske cigarete i slični uređaji za oslobađanje nikotina, međutim, ne postoje dovoljno dobri dokazi koji bi potvrdili da li su elektronske cigarete dobro sredstvo za odvikavanje od pušenja.

Nikotin, bez obzira na način unošenja u organizam, izaziva zavisnost i štetno utiče na razvoj mozga, iz tih razloga Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da pušače treba ohrabriti da prestanu da puše uz pomoć testiranih metoda. Iz ove organizacije se zalažu za zabranu pušenja elektronskih na svim mestima gde je zabranjeno pušenje i običnih cigareta, kao i za zabranu prodaje elektronskih cigareta maloletnim licima.

cigarete

Zdravstveni učinak primene elektronskih cigareta je trenutno nepoznat. Iako prva istraživanja pokazuju da elektronska cigareta nije štetna za zdravlje, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da su ta istraživanja još uvek nedovoljna i da je prerano donositi takav zaključak, a razna istraživanja su dokazala da ono što izbacuju e-inhalatori nikotina, a čiji su elektronske cigarete najčešće korišćen prototip, nije samo vodena para.

Prema navodima proizvođača i prodavaca elektronska cigareta predstavlja zdraviju alternativu pušenju. Zdravija je zbog toga što ne sadrži u sebi više od 4.000 hemijskih sastojaka kao klasična cigareta. Sadrži samo tečnost sa nikotinom.

Zbog toga što navodno nisu štetne za okolinu, u većini zemalja Evropske unije i SAD-u, upotreba elektronskih cigareta je dozvoljena na javnim mestima gde postoji zabrana pušenja klasičnih duvanskih proizvoda, međutim u nekim zemljama kao što su Australiji, Kanadi, Izrael, Meksiko, Brazil, Panam, Ujedinjeni Arapski Emirati je upotreba ovih cigareta zabranjena.

Šta je elektronska cigareta?

Elektronska cigareta je izgledom slična pravoj cigareti, a proizvodi paru nalik duvanskom dimu. Ima raznih modela, a cena im se kreće od 1.000 do 7.000 dinara. Kako bi u potpunosti izgeldale kao obična cigareta, neke imaju ugrađenu LED diodu koja se pali svakim povlačenjem dima. Mogu da sadrže i arome po želji pušača. Neke od njih su voćne, a postoje i one od kafe, vanile, čokolade i mentola.

U Srbiji je skoro 60% učenika 13–15 godina starosti čulo ili videlo reklame ili promocije elektronske cigarete na televiziji, radiju, internetu ili u apoteci, a usled jakog marketinškog pritiska, svaki deseti stanovnik Srbije starosti 18-64 godine je već probao elektronsku cigaretu.

Elektronske cigarete se u Srbiji ne tretiraju kao duvanski proizvod, zbog toga ih Ministarstvo zdravlja ni ne kontroliše.

Možda Vam se svidi i