Sremska Mitrovica – U susret obeležavanju Evropske nedelje prevencije karcinoma grlića materice, Zavod za javno zdravlje, Centar za promociju zdravlja organizovaće nekoliko edukativnih predavanja.

U sredu 28. januara u 11:00 časova edukativno predavanje o značaju preventivnih pregleda na rano otkrivanje karcinoma grlića materice biće održano u prostorijama mesne kancelarije u Bosutu. Predavanja će održati specijalista epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica i ginekolog Doma zdravlja, a namenjeno je ženama uzrasta od 25 do 64 godine.

nedelja precvencije raka grlića materice

Narednog dana, u četvrtak, 29. januara u 13:30 časova, u fabrici Eurozeit u Sremskoj Mitrovici (bivši Sirmodeks, ulica Železnička 42.) takođe će biti održano edukativno predavanje na istu temu.

Rak grlića materice je bolest koja se vakcinacijom protiv HPV infekcije, redovnim pregledima kod ginekologa i otkrićem u ranoj fazi sprečava i leči, ali i pored tih činjenica velika stopa smrtnosti, čak dvostruko viša u odnosu na druge zemlje Evrope, se beleži u našoj zemlji. Pored ovih još jedna zabrinjavajuća činjenica je da se bolest kao drugi najčešći rak kod žena javlja između 35 i 44 godine života. Razvoj raka grlića materice može da traje dosta dugo, tako da se redovnom kontrolom sve promene mogu uočiti i uspešno lečiti.

Možda Vam se svidi i