„Doniraj, recikliraj, ne bacaj“

Sremska Mitrovica – U okviru projekta “Doniraj, recikliraj, ne bacaj” koji sprovodi Udruženje Zeleni razvojni centar iz Sremske Mitrovice u saradnji sa svetskom humanitarnom organizacijom ProsPer mitrovčani od 1. oktobra prošle godine imaju mogućnost doniraju odeću i obuću za reciklažu.

Krajem prošle godine 6 kontejnera za prikupljanje odeće i obuće za reciklažu stigli su kao donacija iz Mađarske. Kontejneri će biti postavljeni u šestnajvećih mitrovačkih naselja,a tačno vreme kada će se to desiti još uvek nije poznato.

Kako su nam objasnili iz Zelenog razvojnog centra, po njihovom planu kontejneri su već trebali biti postavljeni, ali zbog procesa prikupljanja sve potrebne dokumentacije, odnosno dozvola nadležnih organa, do toga još uvek nije došlo.

kontejner za reciklazu tekstila

Za sada svi građani Sremske Mitrovice koji žele da doniraju svoju staru odeću i obuću, i dalje to mogu učiniti svakog radnog dana u prostorijama udruženja Zeleni razvojni centar, od 09-17 časova, na adresi Trg Nikole Pašića bb.

Prema rečima Vladimira Brabeca, potpredsednika udruženja Zeleni razvojni centar cilj ovog projekta jeste podizanja svesti i edukacije stanovništva o potrebi i značaju recikliranja tekstila.

Sav materijal koji se prikupi biće poslat specijalnim brodskim kontejnerima u Belgiju gde će prvo biti sortiran a nakon toga recikliran. Materijal koji bude mogao da se upotrebljava biće poslat u Indiju, Afriku i Aziju a materijal koji ne bude mogao da se koristi bie iskorišćen za proizvodnju industrijskih krpa, končića, filca i flekica za puteve.

You May Also Like