Divlje deponije i animalni otpad

Sremska Mitrovica – Divlje deponije problem su mnogih sredina, kako gradskih, tako i seoskih, ali pored velikih količina smeća koje se pogrešno odlažu, na mestima koja nisu predviđena za to, problem predstavlja i odlaganje animalnog otpada.

Dok je belgijska kompanija Energo zelena, kafilerija koja se bavila preradom animalnog otpada, radila u Inđiji, ovaj problem za sve sa teritorije Sremske Mitrovice bio je manji, ali i dalje je postojao. Iz ekonomskih razloga po uginule životinje iz ovog preduzeća su u Sremsku Mitrovicu dolazili u trenutku kada broj uginulih životinja bude veći, bez obzira na to, rešenje je ipak postojalo.

S obzirom da se Energo zelena povlači iz Inđije, problem odlaganja animalnog otpada za čitav Srem predstavlja i predstavljaće jedan veliki problem. Trenutno rešenje ovog problema grad Sremska Mitrovica nema, ali kako su ranije iz lokalne samouprave najavili za ovu godinu u planu je izgradnja centralnog punkta za animalni otpad kao i skladišta sa kontejnerima u Laćarku.

Do tada, animalnog otpada Mitrovčani se rešavaju na različite načine, najčešće i najlakše rešenje koje koriste jeste prosto odlaganje ovog otpada kako na uređenim, tako i na divljim deponijama.

Iz Mesne zajece Laćarka kažu da su oni na deponiji koja postoji na putu ka Martincima iskopali takoreći jednu rupu, kako bi animalni otpad bio odlagan u nju i zatrpavan zemljom, kao jedino trenutno rešenje, ali da je do te rupe trenutno nemoguće stići s obzirom da su oko nje odložene velike količine drugog smeća.

Animalni otpad ne završava uvek na čak ni na deponijama, već često može da se nađe i na njivama u kanalima, pored puteva.

Nesavesno odlaganje animalnog otpada predstavlja izuzetnu opasnost po stanovništvo, jer donosi razne ekološke i zdravstvene rizike.

You May Also Like