U šoping centrima i na železničkim stanicama u poslednje vreme pojavila se nova vrsta krađe novca sa bankovnih kartica.

Lopovi upoznati s novom tehnologijom bez mnogo muke mogu pokrasti vaše podatke sa platnih i kreditnih kartica, bez da ih uopšte i dotaknu.

INTERNET SOURCED - CONTACTLESS CARD PAYMENT

INTERNET SOURCED – CONTACTLESS CARD PAYMENT

Sve što je potrebno jeste da lopov sa RFID čitačem, koji otkriva radiofrekvenciju, bude udaljen od vas 15 centimetara. To mu omogućava “skidanje“ podataka sa vaše kartice dok je ona još u vašim rukama i naizgled zaštićena.

ABC7 I-Tim otkrio je da se ovaj novi način digitalne prevare najlakše primenjuje na tzv. “wave and pay“ karticama.
“Potrebni uređaji za sprovođenje ove prevare su veoma pristupačni i mogu se vrlo lako pronaći na internetu“, naglasio je Dejvid Brajan, stručnjak za bezbednost kompanije “Trastvejv“, javlja Dejli mejl.

Ako se čitač nalazi u granicama dometa tokom plaćanja “wawe and payom“, čitač će automatski uhvatiti signal koji emituje kartica u svega nekoliko sekundi. Informacije koje čitač “pokupi“ mogu se koristiti pomoću uređaja koji košta između 300 i 400 dolara, a koji kopira kreditne kartice.

Kompanija “Norton“ ističe da će ove godine čak 70 odsto kreditnih kartica biti podložno ovom novom načinu digitalne krađe, zato bi valjalo biti na oprezu. (Economy.rs, 30. decembar 2015.)
Economy.rs.

Možda Vam se svidi i