Sremska Mitrovica – Od ponedeljka, 2. do nedelje 15. februara ove godine svi roditelji koji to nisu ranije učinili mogu podneti Zahtev za refundaciju PDV-a za bebi opremu.

Uz zahtev, dostavljaju se fiskalni isečci izdati u prodavnicama za hranu i opremu za bebe u skladu sa propisima kojima se uređuju fiskalne kase.

beba

U Republičkoj poreskoj upravi pri Ministarstvu finansija navode da dinarski iznosi koji se odnose na ukupan neto prihod i ukupnu imovinu roditelja, odnosno staratelja bebe i iznos za koji se može ostvariti pravo na refundaciju usklađuju se godišnjim indeksom potrošačkih cena u kalendarskoj godini koja prethodi godini u kojoj se to usklađuje.

Roditelji mogu ostvariti pravo na refundaciju PDV-a, podnošenjem zahteva, koji mogu preuzeti na sajtu poreske uprave i predati u poreskoj filijali u opštini u kojoj porodica živi. Uz zahtev je potrebno priložiti i kopiju fiskalnih isečaka, i spisak brojeva fiskalnih isečaka.

Roditelj može ostvariti pravo prilikom kupovine onih proizvod koji su navedeni u zakonu a to su pelene, krevetac, kolica, stolice za kola, stolice za hranjenje, kašice i mleko za bebe.

U slučaju da roditelj ima blizance, odnosno trojke može ostvariti pravo na povraćaj pdv-a za svako dete ali ukoliko ispunjava zakonom propisane uslove a to je da je ukupan neto prihod oba roditelja ostvaren u iznosu manjem od 81.760 dinara na mesečnom nivou i ne poseduje imovinu veću od 24.000.000 dinara.

Možda Vam se svidi i