Sremska Mitrovica – Udruženje građana Roditelj u toku jučerašnjeg dana izdalo je saopštenje za javnost povodom izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima

U saopštenju se navodi da je to udruženje uputilo Ministarstvu unutrašnjih poslova predloge za dodatne izmene člana 31 Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koje se odnose na proširenje opsega dece koja se obavezno moraju prevoziti u dečijim autosedištima.

U nacrtu ovog zakona, Radna grupa predlaže da se deca niža od 135 cm moraju prevoziti vezana u dečijim sedištima, a Udruženje Roditelj imajući u vidu komparativnu praksu, kao i regulative Evropske komisije, predlaže da se izmenama obuhvate deca niža od 150 cm, kao i da se kazne za kršenje ovog člana zakona pooštre.

kako_da_postavite_auto_sediste_834994812

 

Studije o bezbednosti u saobraćaju i rigorozni testovi koji se sprovode u okviru Evropske unije, pokazuju da se pravilnom upotrebom auto sedišta smanjuje smrtnost dece pri sudarima za preko 50 odsto, a novorođenčadi čak za oko 70 odsto.

Roditelji izbegavaju korišćenje auto sedišta iz raznih razloga, pogotovo u gradskoj vožnji i na kraćim relacijama, jer smatraju da spora vožnja ne može ozbiljnije da ugrozi bezbednost deteta. Pritom pogrešno misle da je dete bezbedno u njihovom naručju ili vezano pojasom za odrasle. Međutim, trebalo bi imati na umu da prilikom sudara, pri brzini od samo 25 kilometara na sat – deluje sila oko 20 puta veća od težine objekta. To znači da dete čija je telesna težina, na primer, deset kilograma – u takvim okolnostima postaje «teško» 200 kilograma, tako da majčine ruke i krilo ne predstavljaju adekvatnu zaštitu. Pored toga, ukoliko mališani nisu dostigli dovoljnu visinu i težinu da bi koristili pojas za odrasle, on im ne pruža zaštitu a može im čak naneti dodatne povrede usled nepravilnog korišćenja.

Zakonsko rešenje koje je na snazi nije predviđalo obaveznost upotrebe dečijih sedišta za veliki broj dece koja nezavisno od uzrasta ne ispunjavaju uslove prema visini i težini da budu bezbedno vezana samo pojasevima.

“Udruženje Roditelj je još prilikom usvajanja važećeg zakona ukazivalo na ovaj propust i stoga izražavmo zadovoljstvo što predložene izmene idu u pravcu ispunjavanja ovih praznina”, navodi se u saopštenju.

Proširivanje kruga dece za koju će upotreba sedišta biti obavezna, kao i pooštravanje kazni za kršenje odredbi člana 31, dugoročno će uticati na promenu praksi kada je u pitanju vožnja dece, ali će isto tako stvoriti navike kod dece da se od najranijeg uzrasta ponašaju odgovorno u saobraćaju.

Možda Vam se svidi i