Sremska Mitrovica – Od 5. maja zvanično završena jedna od najdužih grejnih sezona poslednjih godina.

Prethodna grejna sezona trajala je ukupno dvesta dana, tokom kojih ni jednog dana nije bilo problema u isporuci toplotne energije.

JKP „Toplifikacija“ je ostvarilo dobit u poslovanju tokom završene grejne sezone i u dijalogu sa lokalnom samoupravom postignut je dogovor  da 50 odsto dobiti se uputi lokalnoj samoupravi, dok drugih 50 odsto ostaje preduzeću na raspolaganje. Od svog dela dobiti odlučeno je da JKP „Toplifikacija“ korisnicima koji plaćaju grejanje po metru kvadratnom izađe u susret tako što će cenu grejanja u periodu od juna do oktobra 2014. godine sniziti za 10 odsto u odnosu na sadašnje račune.

Deo dobiti koji se upućuje lokalnoj samoupravi iskoristiće se za formiranje Fonda za energetsku efikasnost iz kojeg će građani moći da koristi sredstva radi povećanja energetske efikasnosti svojih objekata.

„Toplifikacija“ je za sada jedino javno preduzeće od svih sremskomitrovačkih koja su poslovala sa dobitkom, a koje na ovaj način izlazi u susret svojim korisnicima.

O daljem radu i planovima nešto više rekao je direktor JKP „Toplifikacija“ Slavko Sladojević. „Od kraja grejne sezone JKP „Toplifikacija“ se nalazi u prvoj fazi remonta za nastupajuću grejnu sezonu. U toku meseca maja, svi nedostaci koji su primećeni tokom upravo završene grejne sezone biće otklonjeni. Početkom juna ulazi se u međufazu tokom koje će služba održavanja i kompletna tehnička služba izvršiti investicije koje su u planu „Toplifikacija“, da bi u drugoj fazi remonta, pred sam početak naredne grejne sezone balansirali sistem i odradili ono što u prethodnom periodu nije urađeno“, rekao je Sladojević.

IMG_1379

Od svih investicija za radove i remonte čija vrednost iznosi preko 90 miliona dinara najznačajnija investicija jeste izgradnja gasne kotlarnice u naselju Stari most, za koju je JKP „Toplifikacija“ u proceduru ušla pre tri meseca, a čija vrednost iznosi oko 45 miliona dinara. Prva javna nabavka je završena neuspešno, druga za koju se očekuje da bude uspešna je raspisana.

„Ukoliko ne dođe do realizacije ovog projekta, rezervna varijanta je mazutna kotlarnica koja je inače u funkciji u naselju Stari most“, dodao je Sladojević.

Ostale investicije obuhvataju promenu jednog kotla u naselju Stevan Sremac, nastavak automatizacije podstanica na nivou celog grada i izvršenje ugradnje kalorimetra gde je to obaveza JKP „Toplifikacija“.

Što se  tiče pitanja naplate prema potrošnji, Sladojević je napomenuo da Zakon predviđa da se naplata po potrošnji uvede od januara 2015. godine , mada postoje naznake da će taj rok biti pomeren, jer mnoge toplane neće biti u tehničkoj mogućnosti da pristupe izvršenju tog zadatka. JKP „Toplifikacija“ je u potpunosti spremno za taj korak, ali ukoliko dođe do produženja roka, sa naplatom po potrošnji neće se krenuti u narednoj grejnoj sezoni.

Na daljinski sistem u opštini Sremska Mitrovica greje se 3250 stanova, a svake godine broj korisnika daljinskog sistema grejanja se povećava.

You may also like