Sremska Mitrovica – Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije donelo je meru o privremenoj zabrani stavljanja u promet i upotrebu svih poljoprivrednih kultura koje su bile u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa na poplavljenim područijima.

Fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije u skladu sa odredbama člana 41. stav 3. tačka 1.Zakona o bezbednosti hrane („Službeni Glasnik RS“ br 41/2009), a na osnovu ovlašćenja propisanih odredbama člana 75. stav 1. tačka 2. i 9. ovog Zakona, donosi meru o privremenoj zabarani stavljanja u promet i upotrebu svih poljoprivrednih kultura koje su bile u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa na poplavljenim područijima.

Sve poljoprivredne kulture koje su bile u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa (zasadi različitih vrsta povrća, voće i druge poljoprivredne kulture, kao i poljoprivredni proizvodi uskladišteni u ambarima, trapovima) ne treba koristiti za ishranu obzirom da pored mogućnosti kontaminacije bakteriološkim izvorima zagađenja postoji i mogućnost hemijskog zagađenja.

Na osnovu prikupljenih informacija o nastalim štetama na objektima koji mogu biti od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi i sagledavanja posledica koje mogu nastati posle povlačenja vode, a u cilju sprečavanja pojave crevnih zaraznih bolesti, fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, upozorava poljoprivredne proizvođače koji se vraćaju na svoja imanja sa kojih se voda povlači, da ne ubiraju useve poljoprivrenih kultura i ne koriste ih za ishranu.

Prema preporuci Instituta za javno zdravlje sve poljoprivredne kulture koje su bile u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa – zasadi različitih vrsta povrća, voće i druge poljoprivredne kulture, kao i poljoprivredne proizvode uskladištene u ambarima, ne treba koristiti za ishranu, obzirom da pored mogućnosti kontaminacije bakteriološkim izvorima zagađenja postoji i mogućnost hemijskog zagađenja.
Sve namirnice koje su došle u kontakt sa vodom iz poplavnog talasa – poplavljeni frižideri, zamrzivači, ostave, ne treba koristiti za ishranu. Institut za javno zdravlje preporučuje da se za ishranu ne koriste lako kvarljive hranljive namirnice poput mesa, mleka i jaja, svežeg voća i povrća već konzervirane namirnice, suvo voće i konditorski proizvodi.

Preporuka Instituta je da se sve životne namirnice koje bi mogle da dođu u kontakt sa vlagom drže u staklenim i metalnim dobro zatvorenim posudama. Neophodna je striktna higijena ruku, posebno pri pripremi i konzumiranju hrane dok se u slučaju pojave simptoma kao što su mučnina, povraćanje, dijareja i povišena temperatura obavezno jave lekaru.

Možda Vam se svidi i