Sremska Mitrovica – Stočari iz Kuzmina, Martinca, Laćarka i Sremske Mitrovice nezadovoljni su cenom državnih oranica koje je za njih, kao zakupce, „odrezalo“ resorno ministarstvo. Žale se da nisu u mogućnosti da se uklope u cenu od 40.000 do 50.000 dinara po hekatru i neće da se nadmeću sa ratarima. Gradska uprva za poljoprivredu, inače, ponudila je stočarima više od 4.000 hektra državnih njiva, ali su ranijom cenom, kažu, stočari sami sebi „skočili u stomak“.

– Kako da se uklopim? Cene svinja i goveda su po svetskim standardima, a zakup državnih njiva „papren“. Kao, daju nam predonst pri zakupu državnih oranica, a gde smo tu mi sa našim proizvodom, mesom – kivan je Lazar Medić, stočar iz Laćarka.

Više od stotinu sočara iz Kuzmina, Laćarka, Martinca, Ležimira, Mačvanske i Sremske Mitrovice, kao i oni iz Jarka i Bešenova, izražava nezadovoljstvo ponudom iz Gradske uprave za poljoprivredu u Sremskoj Mitrovici da im bez licitacije, na osnovu prava prečeg zakupa, ponudi 4.125 hektara obradivih državnih oranica.

– Cena naše predosti košta između 20.000 i 70.000 dinara po hektaru, u zavisnosti od kvaliteta. U proseku to je od 40.000 do 50.000 dinara za hektar. Mnogo brate! Bolje da nam ovako država ne pomaže. A gde smo mi tu sa našim proizvodom, mesom – pita se stočar Zoran Obradović iz Sremske Mitrovice.

U Gradskoj upravi za poljoprivredu našli su se u mat poziciji. S jedne strane stalo im je da državne oranice daju pod zakup, dok s druge, razumeju stročare da im je cena visoka. Ipak, pomalo krive i same stočare jer su pre tri godine skupo izlicitirali oranice, a početne cene, podsećaju, određuje Ministarstvo poljoprivrede na osnovu prošlog zakupa.

– Bez jasnog stava Ministarstva poljoprivrede nećemo ništa da preduzimamo – naglašava Vladimir Nastović, načelnik GU za poljoprivredu, uz upozorenje da će ako stoačari nisu zadovoljni ili zainteresovani, licitaciju zemlje ponuditi ratarima.
ČEKAJU ODGOVOR MINISTARSTVA

STOČARI nisu bili lenji, „presavili su tabak“, te poslali pismo ministru poljoprivrede kako bi ga upoznali sa, po njihovom mišljenju, previsokom cenom zakupa državnih oranica i istovremeno niskim otkupnim cenama njihovih svinja i goveda.

Piše B. Mijić

Možda Vam se svidi i